Șase moldoveni, reținuți pentru falsificare de bani. Urmau să aducă în țară 70 000 de dolari și 215 000 euro // VIDEO

Screenshot_2

Două grupări criminale specializate în fabricarea și punerea în circulație a bancnotelor false în proporţii deosebit de mari au fost anihilate de către Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău oficiul principal, Serviciul de Informații și Securitate și Direcția de poliție a mun. Chișinău.

Conform unei informaţii operative, membrii acestor grupări, originari din Republica Moldova specializați în falsificarea dolarilor SUA și euro, urmau să aducă în țară 70 000 de dolari și 215 000 euro.

Activitatea ilicită a acestora a fost documentată pe parcursul anului 2017, în rezultatul căreia oamenii legii au constatat că bancnotele false erau introduse în țară din Uniunea Europeană, pe care urmau să le realizeze la echivalentul de 30 – 35%, din valoarea nominală a bancnotelor.

Astfel, în rezultatul măsurilor speciale de investigaţie, au fost reținute șase persoane cu vârste cuprinse între 20 și respectiv 50 de ani, domiciliate în mun. Chișinău, cât și în diferite raioane ale republicii, dintre care 4 au fost plasate în arest preventiv.

Unul din liderii grupării, în vârstă de 46 de ani, anterior a mai fost cercetat penal pentru infracțiuni de furt, jaf, tâlhărie și contrabandă.

În rezultatul percheziţiilor efectuate în timpul reținerii, cât și la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 8 000 de dolari SUA și 5 000 de euro falși. De asemenea, au fost ridicate şi diferite tipuri de muniții pentru armament şi tehnică specială pentru obținerea informației pe ascuns, fiind pornite încă două cauze penale.

Bancnotele false erau de o calitate înaltă, posedând imitarea filigranului și alte semne de protecție, fapt care permitea punerea acestora în circulaţie în special pentru acceptarea lor în bancomate.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza indicilor prevăzuţi de art. 236 alin.2 Cod Penal al RM. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de „Fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare false”, aceştia riscă închisoare de la 7 până la 15 ani.

You may also like

Comments are closed.

By