Procuratura reacționează în cazul celor doi moldoveni luați ostatici în Afganistan: Unele informații sunt total iresponsabile

moldoveni ostatici

Procuratura Republicii Moldova a emis un comunicat prin care solicită maximă prudență în mediatizarea cazului celor doi moldoveni ținuți în captivitate în Afganistan.

Instituția dă asigurări că autorităţile întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii a piloților moldoveni.

„Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate. 

Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. 

Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.

Menționăm că ieri, postul Jurnal TV a publicat imagini cu cei doi prizonieri. Aceștia au fost capturați în 2015 după ce elicopterul în care se aflau a fost doborât.

La bordul elicopterului, care aparținea companiei VALAN din RM, se aflau trei moldoveni, membri ai echipajului, și 18 militari afgani. Cel de-al treilea moldovean a fost omorât de talibani la scurt timp după ce aparatul de zbor a fost capturat.

Elicopterul făcea parte din misiunea ONU în Afganistan.

captura: jurnal TV

You may also like

Comments are closed.

By