9 C
Chișinău
Tuesday, April 20, 2021

Noul punct de trecere a frontierei Palanca va fi dat în exploatare până la finele lui 2018

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Lucrările de reconstrucție a punctului comun de trecere Palanca se află în plină desfășurare, postul urmând a fi dat în exploatare până la sfârșitul anului curent, conform termenelor agreate. Aceastea sunt concluziile vizitei de monitorizare a mersului lucrărilor de construcție desfășurate astăzi în șantier.

În acest punct, controlul călătorilor, al autoturismelor şi mărfurilor se va face o singură dată – pe teritoriul țării noastre, de vameșii și polițiștii de frontieră din Republicii Moldova. Astfel persoanele vor fi supuse unui singur filtru de control, iar timpul de așteptare se va reduce în jumătate. Totodată, datorită controlului comun la frontieră, infracţiunile vor putea fi depistate mai uşor, fiind diminuate considerabil și riscurile de corupție.

Se estimează că, după darea în exploatare a noului punct de trecere, vor crește semnificativ fluxurile de pasageri și de mărfuri. Asfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul se va dubla. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, ajungând până la circa 570 000.

Noua construcție va fi amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă modernă cu peste 30 de birouri pentru angajații Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră din cele două țări, spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor etc. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare.

foto-_m3_1104

Construit în conformitate cu standardele internaționale, punctul de trecere va fi ajustat la necesitățile tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor etc. De condiții mai bune se vor bucura și cei care traversează frontiera pe jos sau pe biciclete, pentru ei urmând să fie construit un post de control pietonal. Toate încăperile vor fi dotate cu echipament performant pentru efectuarea controlului la frontieră.

Până la darea în exploatare a noului punct de trecere, la Palanca activează un punct de trecere temporar, unde, începând cu data de 19 decembrie 2017, este aplicat controlul comun. Astfel, dacă în perioada 19 decembrie 2016 – 18 aprilie 2017 prin acest post au traversat frontiera 16.716 unități de transport, atunci în perioada 19 decembrie 2017 – 18 aprilie 2018, numărul traversărilor de unități de transport s-a majorat până la 58.453.

Bugetul proiectului de reconstrucție a PTF Palanca se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

foto-_m3_0932_0

foto-_m3_1134

Screenshot_9

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre ”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”,”Giurgiulești-Reni”, ”Cuciurgan-Pervomaisc” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună. Totodată, inaugurarea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img