Nicolae Negru: Maia Sandu a decis să-și pună partidul la dispoziția lui Andrei Năstase, transformând alegerile primarului într-o banală reglare de conturi

maia sandu nastase.jpg6.jpg

Candidatul PPDA la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase, are șanse foarte reduse să mobilizeze electoratul și să renască în ei spiritul civic. De această părere este editorialistul de la Ziarul Național, Nicolae Negru. Acesta explică situația prin faptul că PAS și PPDA au transformat alegerile într-o reglare de conturi, ceea ce a dezgustat locuitorii capitalei. La fel, oamenii nu mai sunt atrași de promisiunile deșarte și retorica antioligarhică a candidatului PPDA.

„După ce Maia Sandu a decis să-și pună partidul la dispoziția lui Andrei Năstase, marioneta unor foști parteneri ai lui Plahotniuc, transformând alegerile primarului într-o banală reglare de conturi, nu ne putem aștepta la o resurecție a spiritului civic printre chișinăuieni. Dacă frazeologia antioligarhică, amenințările, avertismentele, promisiunile goale nu-i mai mobilizează să iasă la proteste, de ce ar ieși să voteze pentru un candidat cu probleme de integritate, lipsit de experiență managerială. Pentru că vorbește cu patos frontist? Cine crede că Năstase poate face mai mult decât Chirtoacă?”, scrie Nicolae Negru.

Editorialistul atrage atenția și asupra candidaturii lui Sergiu Tofilat care, în opinia acestuia, vine să-l dubleze pe Năstase în contextul șanselor reduse ale ultimului. Însă faptul că dispune de mai puțini bani ca Năstase și menține aceleași mesaje ca și candidatul PPDA, face ca Tofilat să nimerească în aceeași nișă de candidați care nu mai au mare priză la electorat.

„Vor dori chișinăuienii să devină o masă de manevră în războiul dintre niște oameni de afaceri care nu au putut împărți „prada” comună, să transforme Chișinăul într-un câmp de luptă? Comparativ cu Andrei Năstase, candidatul independent Sergiu Tofilat, expert în probleme energetice, arată mult mai bine, e un profesionist, dar resursele sale financiare sunt mult mai modeste, dacă nu chiar inexistente. Fiindcă scopul său declarat e să-l dubleze pe Năstase (neavând, probabil, încredere în șansele acestuia), efectul asupra prezenței ar putea fi cam același, dacă nu își va da seama că, după trei ani de zile, „placa” mai trebuie schimbată sau întoarsă pe cealaltă parte, din când în când”, adaugă editorialistul Nicolae Negru.

sursa: evenimentul.md

You may also like

Comments are closed.

By