7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Nereguli depistate în raportul financiar al PAS: Maia Sandu a declarat doar 13 mii de lei cheltuieli pentru călătoriile în străinătate

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

În multe dintre ieșirile sale publice, lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, vine să atragă atenția asupra încălcărilor care se comit la finanțarea altor partide. Însă aceasta se pare că evită să observe bârna din ochiul propriu și falsurile din rapoartele financiare ale partidului pe care îl conduce. Subiectul a fost abordat în cadrul unui comentariu pe portalul Hotnews.md, în care se atrage atenția asupra numeroaselor călătorii pe care le-a avut șefa PAS în afara hotarelor țării și suma foarte mică declarată în rapoarte.

„Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a avut anul trecut un program de călătorii destul de încărcat. Ea a mers de mai multe ori la Bruxelles, a vizitat Milano, Verona, Veneția, București. Nu este vorba despre călătorii din plăcere, deși nu excludem că politicianul a savurat momentele aflării departe de țara în care vrea cu orice preț să obțină puterea.

Curios este însă că în rapoartele financiare ale PAS, pe care Maia Sandu și acoliții săi le consideră etalon al corectitudinii și transparenței, la capitolul deplasări sunt trecute cheltuieli de 13 mii 320 de lei și 43 de bani. Maia Sandu vrea să ne convingă de faptul că ea și membrii partidului său au cheltuit în 2017 puțin peste 13 mii de lei pentru vizite în raioanele țării, dar și în străinătate”, scrie autorul.

Chiar dacă aceste vizite au fost finanțate de organizatorii evenimentelor la care au fost prezenți membrii PAS, legea prevede că sumele respective trebuie să fie indicate ca donații. Însă aceste cheltuieli nu au fost reflectate în rapoartele financiare, ceea ce reprezintă o infracțiune penală.

„Anul trecut, partidul Maiei Sandu a primit donații în sumă totală de 384 de mii 44 de lei și 7 bani. Grosul donațiilor a provenit de la membrii de partid – 288 de mii 153 de lei și 7 bani. Persoanele fizice au donat 95 de mii 891 de lei, iar donațiile sub altă formă au însumat 38 de mii 731 de lei și 85 de bani. În raport nu este nici un cuvânt despre acoperirea din donații a cheltuielilor pentru deplasări peste hotare.

Un calcul simplu arată că zborul tur-retur Chișinău-Bruxelles costă cel puțin 160 de euro de persoană, iar dacă deplasarea este urgentă și biletele sunt cumpărate imediat ce apare necesitatea, costul lor poate fi și dublu. Anul trecut, liderul PAS a fost la Bruxelles de cel puțin trei ori. Aceasta presupune cheltuieli de nu mai puțin de 500 de euro doar pentru avion. Mai rămân cheltuieli de transport prin oraș, cazare și acomodare. Și e puțin probabil ca Maia Sandu să se fi cazat la vreun hostel de 20 de euro pe noapte. Așa că întrebarea privind costurile vizitelor în străinătate rămâne deschisă, pentru că suma indicată de 13 mii 320 de lei și 41 de bani este mult prea simbolică în acest sens. Rezultă că raportul financiar al PAS a fost falsificat”, concluzionează autorul comentariului.

În comentariu se menționează și faptul că, potrivit Codului Penal, ”falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice şi/sau a rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale în intenţia de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinaţia sau volumul mijloacelor utilizate” se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 8500 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani”.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img