Maia Sandu începe să înțeleagă ce eșec ar putea avea în alegerile parlamentare și încearcă să se acopere cu tema fraudării alegerilor

maia sandu8

Lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, încearcă să-și justifice eșecul din următoarele alegeri, dând vina pe o eventuală fraudare a scrutinelor. De această părere este jurnalistul Petru Bogatu. Într-un editorial semnat pentru portalul Deschide.md, Bogatu califică declarațiile în acest sens ale politicianului drept o greșeală flagrantă, care o descalifică din cursă înainte să fi intrat în ea. Aceasta în condițiile în care un grup considerabil de alegători își pune speranța în ea și au nevoie, mai mult ca oricând, de încurajare.

„Campania pentru alegerile locale anticipate abia a început, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate dă de înțeles deja că ar putea să piardă. Maia Sandu a spus într-o emisiune de la TV8 că „aceste alegeri nu vor fi libere și corecte…, dar va trebui să încercăm să reducem un eventual efect negativ.

Dacă rostea aceste cuvinte duminică, în ziua de 1 aprilie, aș fi considerat că a glumit. Numai că ea a declarat asta când încă știrile despre sprijinul său pentru Andrei Năstase erau calde, dacă nu chiar fierbinți.

Cu alte cuvinte, primul lucru pe care l-a făcut Maia Sandu după ce s-a angajat să-l susțină pe Andrei Năstase a fost să sugereze că proaspăt încropitul parteneriat electoral PAS-PDA ar putea să fie înfrânt în alegerile pentru primăria Chișinăului. Se vaietă, deși încă nimic nu o doare. Menește a rău chiar în clipa în care alegătorii de dreapta au nevoie mai mult ca oricând de încurajare, nu de disperare”, scrie Petru Bogatu.

Editorialistul tălmăcește această mișcare a liderei PAS prin două versiuni. Fie Maia Sandu își dorește să-l distrugă pe Andrei Năstase și să-și elimine concurentul de pe eșichierul de dreapta, fie ambele partide nu cred într-o eventuală victorie la alegerile locale.

„În aceste condiții, faptul că Maia Sandu pune un posibil „rezultat negativ” pe seama unor alegeri nelibere pare o încercare anemică de a justifica un viitor eșec electoral. Acest gest abulic înseamnă una din două. Sau PAS a pariat cu bună știință pe candidatul perdant din PDA pentru a-l ucide politic și a se descotorosi astfel de un concurent care i se amestecă printre picioare. Sau nici un partid, nici altul nu știe să-și joace cartea electorală și nu ia în calcul o victorie în anticipatele din Chișinău, tratându-le doar ca pe un antrenament pentru scrutinul legislativ de la sfârșitul anului”, adaugă jurnalistul, citează today.md.

 

You may also like

Comments are closed.

By