Judecătoarea Manole, riscă 5 ani de pușcărie. Textul deciziei privind referendumul nu a fost scris la calculatorul ei!

domnica manole

Magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, demisă în vara anului trecut prin decret prezidențial, riscă o amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

Procuratura Anticorupție anunță că a trimis dosarul penal pe numele Domnicăi Manole în judecată, învinuind-o că „a pronunțat, cu bună știință, o hotărâre ilegală, contrară Constituției R. Moldova și prevederilor Codului electoral” și a obligat, în aprilie 2016, Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care Platforma „Demnitate și Adevăr” a colectat peste 400 de mii de semnături și care viza alegerea președintelui prin vot direct, limitarea imunităţii parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi, notează ziarulnational.md.

„Ulterior, hotărârea Curții de Apel pronunțată de magistrat a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, emisă cu abateri de la legea materială și cu depășirea atribuțiilor, autoarea acesteia asumându-și competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. Mai mult, în motivarea hotărârii, judecătoarea a aplicat o lege abrogată (cu privire la organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova). Procurorii au mai stabilit, urmare a expertizei informaționale, că hotărârea menționată nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei și nici al asistentului acesteia. Iar expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) a demonstrat că textul hotărârii pronunțate de magistrat are același autor ca și actele întocmite de reclamant (reprezentanți ai Platformei DA – n.r.). De menționat că organul de urmărire a constatat că, în cadrul activității sale de judecător, magistratul vizat a fost sancționat disciplinar pentru pronunțarea mai multor hotărâri civile, alcătuite și chiar semnate de alte persoane”, acuză procurorii.

Anterior, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Domnica Manole declara că nu a discutat cu nimeni dintre membrii grupului de inițiativă înainte de a adopta această hotărâre și nu cunoștea personal pe niciun membru al grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor pentru referendum.

Amintim că, la începutul lunii iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, lucru care s-a întâmplat câteva zile mai târziu.

Magistrata Domnica Manole a catalogat această decizie a CSM drept „comandă politică”, cu scopul de a intimida alţi judecători care au curajul de a adopta altfel de hotărâri decât și-ar dori „factorul administrativ”.

You may also like

Comments are closed.

By