Ex-premierul Sturza critică demolarea fostului Palat de Cultură al Sindicatelor. Un analist îl potolește: Chiar și în anii 80 era o clădire fără sens

31180184_2065314670207780_777028947568230400_n

Deși este businessman prosper și a beneficiat din plin de avantajele capitalismului, fostul premier Ion Sturza atacă o investiție germană în Republica Moldova. Este vorba de extinderea rețelei Kaufland în țara noastră, inclusiv în spațiul fostului Palat de Cultură al Sindicatelor, un edificiu din perioada totalitarismului sovietic.

„Kaufland” va construi o monstruozitate din beton și metal în centrul unui cartier supraaglomerat. Se va „rade” tot – spații verzi, locuri de joacă pentru copii, piața agricolă cu bunele și relele sale… Se va nimici memoria dragă de altădată…”, scrie Ion Sturza, într-o postare pe Facebook.

În context, analistul politic Andrei Andrievski a comentat că isteria cu privire la demolarea palatului de cultură al sindicatelor nu are la bază argumente.

”Mulți se vaietă – pe vremuri erau localuri de cultură, iar acum – doar magazine. Băieți, eu am crescut la un cartier distanță de acest palat de cultură și niciodată nimic bun nu a fost acolo. Chiar și în anii 80 era o clădire fără sens. Cu atât mai mult în timpurile noastre – încă o clădire de birouri date în chirie, în plus, una nerentabilă din cauza coridoarelor interminabile care tot trebuie să fie încălzite. Acum, toate discuțiile acestea despre demolarea istoriei nu sunt altceva decât un mormăit moșnegesc. Oamenii ajung la o vârstă când orice schimbări irită, se numește bătrânețe”, a scris Andrievski pe Facebook.

Palatul de Cultură al Sindicatelor a fost construit în 1971, în plină epocă a stagnării brejneviste. Palatul a fost moștenit de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, o dată cu destrămarea URSS. Clădirea a fost pusă în circuitul comercial la sfârșitul anului 2015.

În locul acestei clădiri va fi construit un centru comercial al Kaufland. Compania se numără printre cele mai mari firme de retail din Europa, cu peste 1.300 de magazine în 7 țări: în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria și România. Retailerul german planifică să investească câte 30-50 de milioane de euro anual în Republica Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By