Apartamente mai accesibile // Acum achităm 11 salarii medii anuale, în loc de 31, cum era în 2008

bloc nou

Apartamentele devin tot mai accesibile. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă acum este momentul să o facă. Potrivit unei analize efectuate de IDIS Viitorul, s-au creat cele mai bune condiţii din ultimii 10 ani pentru cei care visau la o casă.

Potrivit expertului „IDIS Viitorul” Veaceslav Ioniţă, dacă în 2008, pentru procurarea unui apartament cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi erau necesare aproape 31 de salarii medii anuale, anul trecut, în acest scop a fost nevoie de doar 11,2 salarii medii anuale, citează publika.md.

Mai mult, potrivit prognozelor, în acest an indicatorul se va reduce până la 10,2 salarii. Tendinţa se explică prin scăderea prețurilor la locuinţe, dar şi a creșterii salariului mediu pe economie.

Despre accesibilitatea apartamentelor vorbesc şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Potrivit lor, un aspect important în acest sens este aplicarea la programul Prima Casă. Proiectul a fost lansat în acest an, la iniţiativa premierului Pavel Filip. Acesta este destinat persoanelor de până la 45 de ani.

Beneficiarii trebuie să achite un avans iniţial de doar 10 la sută, de trei ori mai mic decât la creditele ipotecare obişnuite. Iar cei care îşi permit, pot achita mai mult.

Acum, pentru împrumut, este fixată o dobândă de 9,03 la sută.

În bugetul de stat este prevăzut un plafon total de garantare de un miliard de lei.

You may also like

Comments are closed.

By