Chișinăul va avea în sfârșit o strategie care să îmbunătățească transportul. Anunțul făcut de Silvia Radu

img

Pe data de 16 mai 2018 va avea loc concursul pentru elaborarea documentului strategic de politici publice „Concepția de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pentru teritoriul municipiului Chișinău”, anunță Primăria Chișinău.

„Acesta este un document strategic extrem de important pentru oraș. Odată ce el va fi realizat, vom știi cum se va putea dezvolta infrastructura de transport pentru anii următori. Va fi un studiu făcut de specialiști, iar în baza lui vom putea pregăti documentația pentru Planul Urbaniști General.

Trebuie să dezvoltăm Chișinăul în mod inteligent, trebuie să avem un plan Urbanistic actualizat, astfel încât să modernizăm orașul, dar și să avem un regulament clar, să nu mai avem parte de construcții ilegale, de clădiri care apar peste noapte în zone ce altădată erau parcuri sau spații verzi. Dezvoltarea orașului trebuie să fie armonioasă, să păstrăm orașul cât mai verde și să nu afectăm clădirile vechi. Acum este vremea specialiștilor!”, a scris Silvia Radu pe Facebook.

„Concepția de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pentru teritoriul municipiului Chișinău”, una din cele mai importante strategii ale oraşului, urmează a fi elaborată în termen de 12 luni.

Faza I – Strategia și direcțiile de dezvoltare a infrastructurii transporturilor pentru anii 2018-2042. Termen de proiectare – 7 (şapte) luni de la desemnarea câștigătorului licitaţiei. După aprobare în modul stabilit de către Consiliul municipal Chișinău, documentul va servi drept bază pentru modificarea documentației urbanistice: „Planul Urbanistic General al orașului Chișinău”, „Schemei complexe a transporturilor municipiului Chişinău” şi „Planul Urbanistic Zonal Centru oraşul Chişinău”.

Faza II – Planul de implementare și soluții de realizare (măsuri și proiecte) a Concepției de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pe termen scurt, mediu și lung. Termen de proiectare – 5 (cinci) luni după aprobarea Fazei I.

Documentul urmează să prezinte propuneri concrete pentru mai multe domenii, precum crearea de rute ocolitoare, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor, noi reglementări rutiere etc.

La nivelul municipiului Chişinău vor fi demarate o serie de sondaje în trafic, dar și la domiciliul locuitorilor orașului. Vor fi numărate mașinile, vor fi numărați pietonii, va fi cuantificat fluxul de pasageri în stațiile de autobuz.

Câștigătorii contractului vor prezenta ideea concepţiei de mobilitate. Totodată, în viitorul apropiat vor organiza și alte dezbateri și consultări publice pe tema nevoilor de transport.

You may also like

Comments are closed.

By