Andrei Năstase acuză Rise Moldova și Ziarul de Gardă că-l denigrează

nastase8

Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a luat în furci instituţiile media, care, în opinia sa, l-ar denigra, publicând informaţii despre averea sa, dobândită pe căi mai puţin legale. În lista publicaţiilor intrate în vizorul lui Năstase figurează şi Ziarul de Gardă sau portalul de investigaţii RISE Moldova. Într-un material amplu, publicat încă în anul 2016, jurnaliştii de la RISE Moldova scriau că Andrei Năstase este putred de bogat.

“Pe lângă conexiunile la companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie”, nota RISE Moldova.

În investigaţia citată se mai spune că de numele liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr sunt legate o serie de tranzacţii financiare prin companii offshore. Acestea, precizează sursa, au intrat în vizorul anchetatorilor.

“Potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase”, scriu jurnaliştii de la RISE Moldova.

În materialul citat se face trimitere şi la banii plasaţi în conturi deschise pe numele mamei şi a soacrei sale. “În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei”, susţine portalul sus-numit.

“La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale”, notează RISE Moldova.

La rândul său, Ziarul de Gardă a efectuat o radiografie a proprietăților deținute de Andrei Năstase, inclusiv a casei pe care a ascuns-o pe numele mamei sale. ”Andrei Năstase locuieşte într-o casă de lux din or. Codru, mun. Chişinău, care a fost, oficial, dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna. Pensionara stă însă în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m. p., deşi în realitate este mult mai spaţios. Preţul de piaţă al casei este şi el de câteva ori mai mare decât valoarea sa cadastrală. Un asemenea imobil, în zonă, este vândut cu sume cuprinse între 6 şi 7 milioane de lei”, se arată în investigația din Ziarul de Gardă.

sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By