Acord semnat! Mașinile cu numere transnistrene vor primi plăcuțe neutre. UE: va aduce beneficii palpabile populației

B5DCFB01-A9E8-49B2-A710-1E92217AE1D0_cx73_cy44_cw23_w1023_r1_s

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Acordul semnat astăzi a fost salutat de Uniunea Europeană. Într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului UE pentru Afaceri Externe și Securitate Maja Kocijancic a menționat că acest pas va contribui la dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană. În plus, acordul va aduce doar beneficii.

„Acest acord va permite vehiculelor din regiunea transnistreană să participe la traficul internațional, în conformitate cu normele internaționale și, astfel, va aduce beneficii palpabile populației, apropiind cele două maluri. Acum devine crucial ca implementarea rapidă și riguroasă a acestui acord, precum și a tuturor acordurilor atinse anul trecut să fie asigurată de ambele Părți”, se arată în comunicat.

 

foto: europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By