9 C
Chișinău
Tuesday, April 20, 2021

ULTIMA ORĂ // R. Moldova va beneficia de o nouă tranșă financiară din partea FMI: va primi circa 35 de milioane de dolari

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru a primi a treia tranșă de asistență financiară, în mărime de 34,9 de milioane de dolari, prevăzută de programul de cooperare cu Fondul Monetar Internațional. În acest sens, a fost semnat un acord de personal care urmează să fie aprobat de consiliul FMI, în cel mai scurt timp. Informația a fost anunțată de către prim-ministrul Pavel Filip la briefingul comun cu șeful misiunii de experți a FMI, Ben Kelmanson.

Pavel Filip a precizat că țara noastră continuă să-și îndeplinească angajamentele asumate în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional. Astfel a fost înregistrat un progres în eliminarea vulnerabilității în sectorul financiar-bancar. Anul trecut a fost înregistrată o creștere economică de 4,5% și au crescut investițiile. Pentru acest an, prioritare sunt continuarea reformelor fiscale și vamale pentru majorarea veniturilor bugetare. De asemenea, urmează să fie aprobat cadrul de cheltuieli bugetare pe termen mediu pentru 3 ani, iar acest lucru trebuie să fie făcut în următoarele luni.

Totodată, autoritățile și-au asumat angajamentul de aprobare a strategiei de recuperare, în baza raportului companiei Kroll, a bunurilor fraudate.

La rândul său, Bel Kerlamson a subliniat că va continua să coopereze cu Guvernul de la Chișinău. Iar eforturile vor fi axate axam pe stabilitatea prețurilor și a ratei de schimb. În acest sens, Kelmanson a subliniat că politica monetară promovată de BNM este adecvată.

În 2017 a fost înregistrat un ritm robust al creșterii economice. Prognoza pentru 2018 urmează să rămână solidă, la nivel de 3,8% din PIB.

Misiunea de evaluare a avut loc în perioada 15-27 martie.

sursa: today.md/foto: gov.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img