Nicolae Negru: După ce Plahotniuc l-a taxat pe Frattini pentru declarațiile „nechibzuite”, trebuie să urmeze și alte acțiuni

negru

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, salută faptul că liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a luat atitudine și l-a taxat dur pe reprezentantul OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, dar afirmă că trebuie să urmeze și alte acțiuni.

„Deși oarecum întârziată (Frattini a făcut declarațiile sale la 1 martie), replica liderului PD, Vlad Plahotniuc, este de salutat – mai bine mai târziu, decât niciodată. Însă, acesta e abia primul pas”, crede Negru.

Potrivit editorialistului, declarația lui Plahotniuc, chiar dacă este liderul partidului de guvernământ, nu poate avea efectul pe care l-ar avea o reacție din partea unor instituții de stat.

„Așteptăm ca Guvernul, președintele R. Moldova să ia atitudine față de afirmațiile lui Frattini, precum că autoritățile moldave „sunt realiste” și pun problema retragerii trupelor ruse doar formal, de ochii lumii”, a conchis Nicolae Negru.

Vlad Plahotniuc a declarat ieri că declarațiile lui Franco Frattini, care a spus la Moscova că „solicitarea R. Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre este una desprinsă de realitate” ar putea bloca definitive progresele înregistrate în negocierile privind problema transnistreană.

„Înțelegem preocuparea dumnealui în promovarea unor mesaje, care ar asigura în continuare susținerea, inclusiv financiară, pentru OSCE din partea Rusiei, însă, atenționăm că asemenea mesaje spuse la Moscova sau oriunde pot avea cel mai dăunător efect pentru rezolvarea problemei transnistrene. Asemenea declarații nechibzuite pot bloca și deturna definitiv progresele noastre în negocierile curente, când noi, cu forțele proprii, am avansat foarte mult în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, dialog în care am găsit compromis pe mai multe subiecte concrete și am semnat acordurile respective evitând, totodată, suveranizarea Transnistriei”, a spus ieri Plahotniuc.

You may also like

Comments are closed.

By