Jurnalist american: Prin conferința în domeniul securității, Moldova a reușit să ajungă în atenția comunității internaționale

conferinta securitate

Moldova a reușit să ajungă pe agenda internațională după organizarea Conferinței interparlamentare pe probleme de securitate. Portalul american www.the-american-interest.com face o trecere în revistă a evenimentului și scrie că țara noastră și-a propus să iasă din zona gri a Europei, alături de Ucraina și Georgia, alte două state post-sovietice care se confruntă cu probleme similare de securitate.

”Unitatea nou-formată va permite ca Tblisi, Chișinău și Kiev să abordeze împreună problemele comune de securitate. Toate cele trei țări au fost nevoite să se apere de armata Rusiei, dar și de campaniile folosite în războiul hibrid. Președintele Parlamentului Ucrainei, Andriy Parubiy, a menționat la conferință că cele trei state nu ar trebuie să mai fie numite ”zona gri a Europei”, ci mai degrabă ”scutul Europei” și asta pentru că ele într-adevăr sunt în prima linie a luptei împotriva agresiunii Rusiei”, notează autorul articolului, Agnia Grigas.

O altă problemă de securitate pentru Moldova este legată de sectorul energetic. Speakerul Andrian Candu a declarat că securitatea energetică este cel mai costisitor de obținut și este cea mai influențată geopolitic. Un risc mare, în acest context, este și datoria de aproximativ 6 miliarde de dolari a regiunii transnistrene, care printr—un acord cu Gazprom nu plătește consumulde gaze, iar datoriile sunt puse în contul Moldovei. Autorul notează că furnizorul rus urmărește prin această măsură preluarea activelor energetice în contul datoriilor sau obținerea unor altor beneficii, cum a fost în Ucraina, Belarus, Armenia. Totuși, stimulată de Pachetul Energetic III al UE,  Moldova planifică să ”dezlege” acest nod până în 2020 prin separarea furnizorilor de distribuitori de gaz, precum și prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Experții prezenți la conferință au menționat că situația macroeconomică din Moldova s-a stabilizat, iar țara beneficiază în prezent de rating de economie stabilă de la agenția Moody’s. Cu toate acestea, pentru o creștere economică mai pronunțată, țara trebuie să majoreze exporturile. Econimistul Anders Aslund de la Consiliul Atlantic a menționat că un factor de încurajare a reformelor este Acordul de Asociere cu UE, dar este nevoie și de stimulat investițiile.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By