-0.6 C
Chișinău
Thursday, January 27, 2022

INVESTIGAȚIE Zeppelin // Germania finanțează proiecte românofobe în Moldova, promovate de Marc Tkaciuk, în interesul Rusiei

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

O nouă investigație realizată de portalul Zeppelin arată cum înflorește propaganda anti-românească în Moldova, cu bani veniți din Europa. Autorii materialului au intrat în posesia unor acte care demonstrează că Mark Tkaciuk, pe care îl numesc românofob înrăit și fost ideolog al Partidului Comuniștilor, a primit bani de la un ONG din Germania pentru realizarea seriei sale de filme în care vorbește despre originea diferită a moldovenilor și românilor.

„Mark Tkaciuk este nimeni altul decât până recent ideologul lui Voronin și al Partidului Comuniștilor de la Chișinău, un propagandist românofob înflăcărat, aflat în strânse legături cu anumite cercuri de influență și servicii speciale de la Moscova. Respectiv, interesul Kremlinului în apariția proiectelor românofobe de implantare a „națiunii civice moldovenești” în Republica Moldova este evident și s-ar părea că la fel de firesc și finanțarea pentru aceste proiecte diversioniste trebuie să vină tot de acolo, ca în cazul producției istorice a lui Dodon. În cazul românofobului Mark Tkaciuk însă finanțarea vine din… cu totul altă parte, departe de Moscova, tocmai din inima Europei, de la Berlin! În imagine vedeți nota de plată adresată în iunie 2017 de Mark Tkaciuk ONG-ului de la Berlin Institut für Europäische Politik”, scriu autorii investigației.

Potrivit documentelor în posesia cărora a intrat echipa Zeppelin, Tkaciuk a primit 2 mii de euro pentru realizarea unui studiu privind coeziunea socială și crearea unei identități naționale, alături de cunoscuți analiști și comentatori politici, cum ar fi Andrei Popov, Vladislav Kulminski și Andrei Popescu. Chiar dacă studiul a fost realizat și publicat, Tkaciuk nu figurează printre autorii acestuia. Acest detaliu, în opinia autorilor investigației, denotă faptul că această colaborare a lui Tkaciuk cu ONG-ul german s-a vrut să fie ținută în secret.

„Nu sunt mai putin interesant de analizat și celelalte nume care se regăsesc alături de Mark Tkaciuk în lista de bursieri ai ONG-ului german, majoritatea din ei având mai multe tangențe cu politica decât cu societatea civilă. Vladislav Kulminski, este originar din stânga Nistrului, orașul Râbnița și este cunoscut drept un apropiat al lui Mark Tkaciuk. Având și el viziuni șovine și românofobe și vorbind o „limbă comună” nativă cu Tkaciuk, cea rusă, după ce a învățat româna Kulminski a devenit proiectul românofon al lui Mark Tkaciuk, care asigură transmiterea tezelor ideologului rusofon către populația majoritară a Republicii Moldova, vorbitoare de limbă română. Kulminski a figurat în investigații jurnalistice în calitate de beneficiar al banilor miliardarului George Soros, redirecționați în Moldova prin intermediul aceluiași ONG german, Institut für Europäische Politik”, adaugă autorii.

imaginea 1

imaginea 2

mail_1

autori

Chirila

demisia

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img