Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de pușcărie pentru TRĂDARE DE PATRIE

bolboceanu iurie

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Rîşcani.

Bolboceanu a fost recunoscut culpabil de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal al Republicii Moldova – Trădare de Patrie.

În cadrul procesului de judecată a fost stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar, de fapt, este ofiţer sub acoperire al Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri şi discuţii cu ofiţerul GRU şi, în schimbul unor sume de bani, a cules şi a livrat informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informaţiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi a persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, informaţii cu potenţial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Potrivit circumstanţelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acţiunilor şi practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice şi clandestine, aplicarea metodelor şi tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate şi ascunse de legătură, oferirea recompenselor băneşti pentru însărcinările efectuate.

Sentinţa este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

You may also like

Comments are closed.

By