Ambasada SUA în Moldova salută decizia Guvernului prin care trei diplomați ruși au fost declarați persona non-grata

ambasada SUA

Ambasada SUA în Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană, se spune într-un comunicat al instituției.

Anunțul vine după ce, ieri, trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au fost declarați persona non-grata, în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.

„Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, mai menționează Ambasada SUA.

Totodată, Statele Unite solicită Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru încălcările normelor internaţionale.

„Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie. Aceasta este una din cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional. La începutul acestei săptămâni Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, și, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington. Potrivit Casei Albe: „prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe. Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus”.

Statele Unite solicită Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru încălcările continui ale normelor internaţionale şi să demonstreze lumii că este capabilă să-și respecte angajamentele şi responsabilităţile internaţionale în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru a susţine pacea şi securitatea internaţională”.

skripal

Amintim că, la 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi fiind internați în stare critică.

Ulterior s-a stabilit că au fost otrăviți cu un agent neurotoxic – novichok. Premierul Theresa May l-a acuzat pe Vladimir Putin și a expulzat 23 de diplomati rusi din Ambasada Rusiei în Marea Britanie. Rusia însă neagă implicarea sa în cazul Skripal.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

You may also like

Comments are closed.

By