SCANDALUL lactatelor fără lapte // ANSA a prelevat 80 probe de la producătorii vizați. Rezultatele vor fi gata în zilele următoare

lactate magazin

Scandalul investigației „laptelui fără lapte” vândut în Republica Moldova a fost discutat astăzi în cadrul unei reuniuni la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În cadrul acesteia, ANSA a declarat că a desfășurat controale la S.A. JLC, Fabrica de lapte din Florești și S.A. Lactis. Atât de la întreprinderile menționate, cât și de la alți producători prin intermediul rețelei de comerț au fost prelevate la moment 80 de probe de produse lactate și expediate la Centrul Republican Diagnostic Veterinar. Prelevările de probe vor continua și în perioada următoare. La fel vor fi supuse verificărilor loturile de produse lactate importate.

În zilele următoare, laboratoarele de referință urmează să prezinte rezultatele testării probelor prelevate săptămâna curentă de la întreprinderile de produse lactate și din rețeaua comercială.

Directorul General Adjunct ANSA, Ion Toma, a menționat că, de fapt, producătorii de lactate sunt verificați permanent prin prelevări de probe și verificarea acestora la indicii de calitate (inclusiv prezența grăsimilor străine în lapte) și indicii de siguranță.

Potrivit lui, punctele de colectare a laptelui sunt supuse controlului oficial de două ori pe an – respectiv 1334 de verificări fiind întocmite 287 de prescripții, procese verbale – 27.

Întreprinderile de procesare a laptelui sunt verificate de patru ori pe an ce constituie 104 controale fiind întocmite 47 de prescripții și 12 procese verbale.

Referindu-se la activitatea pe parcursul anului trecut, Toma a specificat că au fost prelevate 690 de probe de produse lactate fiind constatate 48 de probe neconforme dintre care 15 probe neconforme la prezența grăsimilor străine.

Suplimentar au fost prelevate 12 probe de produse lactate de origine autohtonă și de import fiind expediate pentru examinare în laboratorul siguranței alimentelor din Lituania cu suportul Uniunii Europene și anume Lituaniei. În acest caz au fost constatate 6 probe cu unele devieri neînsemnate la indicii de calitate.

În toate cazurile au fost întreprinse măsuri de restricții: prescripții privind înlăturarea deficiențelor tehnologice, procese verbale, la fel au fost supuse nimicirii 1931 kg de produse lactate.

Potrivit ANSA, problemele care există la întreprinderi sunt de fapt de altă natură:

– Existența neconformităților de ordin sanitar/tehnic.
– Nerespectarea regulilor de igienă.
– Utilajului și suprafețe de producere în stare de uzură.
– Procesul de autocontrol nu se execută corespunzător.
– Încălcări privind informarea consumatorului.

IMG_8997

Amintim că în urma unei investigații efectuată în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) s-a constatat că 1/4 din produsele lactate autohtone, dar și importate nu conțin aproape deloc lapte.

Testarea s-a efectuat doar în ce privește prezența grăsimilor străine. Pentru examinare au fost selectate 126 de eșantioane de produse lactate autohtone și importate, cum ar fi: untul, smântâna, laptele, brânza de vaci, brânza granulată, lapte de copt fermentat, chefir, iaurt, lapte condensat. În total, au fost supuse testării produsele a 45 de întreprinderi din Moldova, Ucraina, Belarusia, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Filanda.

You may also like

Comments are closed.

By