Rusia a emis avertizare de călătorie: SUA „vânează” arestarea cetăţenilor ruşi în întreaga lume

60578229-l

Rusia a emis, vineri, o avertizare de călătorie în care le recomandă cetăţenilor ruşi să se gândească de două ori înainte de a călători în străinătate, spunând că Statele Unite urmăresc arestarea acestora în întreaga lume, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, cetăţenii ruşi care se află în străinătate se confruntă cu o ameninţare serioasă privind arestarea din partea altor ţări, la cererea Washingtonului, pentru a fi extrădaţi ulterior în Statele Unite, citează Mediafax.

„În ciuda solicitărilor noastre de îmbunătăţire a cooperării dintre autorităţile relevante din SUA şi Rusia, serviciile speciale americane au continuat efectiv să vâneze ruşi în întreaga lume. Având în vedere aceste circumstanţe, le cerem insistent cetăţenilor ruşi să cântărească atent toate riscurile atunci când planifică drumuri în străinătate”, se arată în atenţionarea de călătorie.

Diplomaţia de la Moscova a precizat că peste zece cetăţeni ruşi au fost arestaţi în ţări străine, cu implicarea Statelor Unite, de la începutul anului 2017. În plus, şapte ruşi au fost puşi sub acuzare în SUA şi alte state în 2017, comparativ cu o medie de doar doi cetăţeni în precedenţii şase ani.

Ministerul rus de Externe a subliniat că minimum patru cetăţeni ruşi au fost arestaţi în baza unor acuzaţii formulate de SUA privind fapte de criminalitate cibernetică în Spania, Letonia şi Grecia. Acţiunile americanilor împotriva suspecţilor de infracţiuni cibernetice din Rusia ar fi atins un nivel record în 2017.

În avertizarea de călătorie mai este menţionat faptul că ruşii se vor confrunta cu un tratament părtinitor din partea sistemului judiciar din SUA, în cazul unor extrădări.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a refuzat să comenteze comunicatul Ministerului rus de Externe.

You may also like

Comments are closed.

By