15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

EXPERTIZĂ // Producătorii de lactate din Moldova ne mint! În unele produse NU EXISTĂ nici strop de lapte

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

O bună parte din produsele lactate comercializate în Republica Moldova nu conțin lapte. La această concluzie s-a ajuns în rezultatul unei expertize efectuată în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC).

Inițiativa acestei investigații de amploare aparține Fundației pentru Europa de Est (EEF), ai cărei experți au monitorizat calitatea lactatelor moldovenești în 2015-2016, informează Logos.press.md.

În cadrul noului proiect, testarea s-a efectuat doar în ce privește prezența grăsimilor străine. Pentru examinare au fost selectate 126 de eșantioane de produse lactate autohtone și importate, care au fost cumpărate din diferite magazine, începând cu data de 28 noiembrie 2017. Pentru experiment au fost alese lactatele care au un procent de grăsimi mai mare.

Printre produsele analizate se numără untul, smântâna, laptele, brânza de vaci, brânza granulată, lapte de copt fermentat, chefir, iaurt, lapte condensat. În total, au fost supuse testării produsele a 45 de întreprinderi din Moldova, Ucraina, Belarusia, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Filanda. Printre producătorii renumiți figurează: „JLC”, „Milk Mark”, „Lactis”, „Inlac”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brinzeturi Soroca”, „Fabrica de brinzeturi Cahul”, „Incomlac”, „Sana”.

Rezultatele au demonstrat că 1/4 din produse au picat testul. Lider la capitolul grăsimi străine este compania „JLC”. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală depășea măsura admisibilă. Conform metodei aprobate, aceasta ar trebui să fie sub 5% din fracția masică de grăsime.

În brânza de casă JLC nu s-au depistat practic deloc grăsimi lactate, în schimb grăsimile vegetale erau de 95,8%. În brânza granulată, „Făguraș” de 5% acest indicator arăta 93,2%, „Grăuncior” – 89,3%, și „Gingășie” – 89%. Altfel spus, în aceste produse s-au depistat doar 10% grăsimi lactate.

Șefa laboratorului de testare CMAC, Galina Cecikoc, a declarat că experții nu au avut pretenții la calitatea smântânii și untului.

“Probabil, inspecția veterinară a început să verifice frecvent conținutul acestor produse, de aceea nu s-au constatat careva abateri. Recent, am început să testăm laptele pentru conținutul de grăsimi străine, pe care majoritatea producătorilor nu le cunoșteau. Și scandalos este faptul că au ieșit la suprafață. Nimeni, spre exemplu, nu se aștepta ca în aceeași brânză „Gingășie”, „Grăuncior”, Făguraș” de la JLC nu există grăsimi lactate. Mai exact, cumpărătorul nu plătește un produs lactat cu drepturi depline, ci o anumită masă constând din ingrediente vegetale”, a declarat Galina Cecikoc.

La fel, au picat testul „FPP Bantcard” (brânzica și iaurtul pentru copii „Voinicel”, care este un produs acidolactic), untul produs de „Lactis”, laptele, chefirul, iaurtul „Sana” de la „Oloi Pak” din Comrat, dar și untul ucrainesc „Latti”, cașcavalul „Suluguni GM-Com”, cașcavalul „Savușkin Product”, cașcavalul „Mozzarella fresco 39% Latte” de la „Ferma cu origini”, brânza 5% „Milk Mark” produs de „Fabrica de unt din Floresti”, laptele condensat „Gustiar” din Belgorod.

1
2

Continuare citiți pe Logos Press.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img