Expert IDIS-Viitorul: ”Numărul de apartamente date în exploatare în 2017 este cel mai mare de la obținerea independenței R. Moldova”

bloc nou

2017 a fost anul cu cele mai multe construcții date în exploatare de la independență încoace, iar daca cineva intenționează sa-și rezolve problema locuinței, 2018 este anul perfect, anul când locuințe se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani. Concluzia aparține analistului economic de la IDIS -”Viitorul” Veaceslav Ioniță, care a mai adăugat că și programul ”Prima Casă”, intrat în vigoare recent, va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor, noteză today.md.

”După cum am anticipat, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014, dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile în investițiile de capital în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici și, la fel ca pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea. De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus”, crede Ioniță.

Potrivit expertului, recordul anului 2017 se explică prin mai mulți factori:
”1. Cererea amânată din 2015-2016. După criza din 2014, cetățenii au devenit prudenți, dar dorința de a procura nu a dispărut. Deprecierea valutei din 2014-2016 i-a speriat și a descurajat ipotecile, dar acum își revin.
2. În 2017 a crescut cu peste 30% volumul tranzacțiilor cu locuințe.
3. Au crescut cu peste 30% creditele ipotecare. Aceasta se explică prin aprecierea valutei, care a încurajat creditarea.
4. Criza din sistemul bancar cum nu ar părea de paradoxal, dar tot a încurajat creditele ipotecare. După 2014, până în prezent, scade continuu creditarea persoanelor juridice. Însă creditarea persoanelor fizice crește. Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci.
5. Criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani, statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investițiile. În consecință, industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv, toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată”,
este de părere analistul.

În concluzie, Ioniță consideră că prețurile la apartamente nu vor crește. ”Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35% din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse. Din acest motiv, pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor. Vânzările sunt mult mai importante.

You may also like

Comments are closed.

By