Dosarul medicamentelor // Mai multe persoane, reținute vineri de CNA și PA, au fost plasate în arest

farmacie

Trei medici și doi farmaciști au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, iar alt medic va fi cercetat în izolator timp de 25 de zile. De asemenea, reprezentantul unei companii farmaceutice s-a ales cu 30 de zile de arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, informează Publika.md.

Ieri judecătorii au emis mandate de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele reprezentantei unei firme farmaceutic, iar pe numele alteia a fost emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

În total, 17 persoane se află în arest.

Amintim că, vineri, CNA și PA a descins în mai multe locaţii din ţară, în urma cărora au fost reținute 20 de persoane. Este vorba despre farmaciști, angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, toți fiind bănuiți de corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu. Aceștia au pus în aplicare o schemă prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele.

Aceștia le promiteau medicilor bani, bunuri sau le sponsorizau deplasările peste hotare.

Medicii la rândul lor urmau să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor și indicau unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziţionate acestea. În timpul documentării, s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, care urmau să expire în surt timp.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanţionate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

În cadrul percheziţiilor au fost ridicate mai multe probe de la unii agenți de vânzări, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate recete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută.

Potrivit CNA și PA, schema descrisă este investigată de mai mult timp, la baza dosarelor fiind probe, acumulate în urma măsurilor operative, desfăşurate de către investigatori, inclusiv interceptări telefonice care demonstrează caracterul ilicit al faptelor.

Investigaţiile continuă în vederea identificării altor persoane, inclusiv funcţionari, medici şi reprezentanţi ai reţelelor de farmacii, implicate în schemă. Până în prezent, au fost reţinuţi 12 angajaţi ai instituţiilor medicale (din Chişinău, Cahul, Edineţ) şi 8 reprezentanţi ai companiilor farmaceutice (din Chişinău).

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice – până la 6 ani de detenţie.

You may also like

Comments are closed.

By