8 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Completări în Constituție: va fi introdus un articol privind aspirațiile europene ale RM. Dodon – împotrivă

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și avizat proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a tării.

În cadrul ședinței de ieri, Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv inițiativei legislative.

Potrivit proiectului, Legea Supremă va fi completată cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.

Totodată, se propune de a completa preambulul Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară majoritară. Temei pentru elaborarea şi promovarea proiectului de lege a constituit Hotărîrea Curţii Constituţionale nr. 24 din 9 octombrie 2014. Conform autorilor, la elaborarea documentului s-a ținut cont de practica constituțională a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în ultimul deceniu, precum și a unor state care merg ferm pe calea integrării europene.

La rândul său, președintele Igor Dodon a declarat că Guvernul a comis „un act contrar voinței poporului” și a spus că va bloca realizarea acestei iniţiative, folosind toate modalităţile legale.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img