Rusia refuză să-și extrădeze marioneta, pe Renato Usatîi, iar interlopului Karamalak i-a dat cetățenie în regim de urgență

renato-usatii_grigore-karamalak

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și partenerul său, interlopul fugar Grigore Karamalak, sunt protejați de Moscova. O demonstrează faptul că deși ambii sunt anunțați în căutare internațională, iar autoritățile ruse nu se grăbesc să-i extrădeze, susține Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Mai mult, șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, consideră că cei doi sunt ajutați de către autoritățile de la Moscova, întrucât Karamalak primise de urgență cetățenia Rusiei la scurt timp după ce a fost anunțat în căutare de către organele de drept din Moldova, aceasta făcând extrădarea sa imposibilă.

„Renato Usatîi este cu toate actele în ordine de căutare internațională, are mandat de arestare. Republica Moldova a înaintat o cerere de extrădare în adresa organelor de drept și anume a Procuraturii Generale a Rusiei și ca răspuns, în 18 septembrie 2017, ne-au informat despre faptul că, într-adevăr, el este stabilit pe teritoriul Federației Ruse. Renato Usatîi este cetățean al R. Moldova și, totodată, al Federației Ruse și deoarece ei nu au date despre faptul că el ar fi renunțat la cetățenia rusă, ei ne refuză extrădarea acestuia”, a declarat șeful PCCOCS în cadrul emisiunii Moldova în Direct.

Chitoroagă spune că situația lui Usatîi este similară cu cea a interlopului Grigorii Karamalak, căutat de autoritățile moldovene. La scurt timp după ce procurorii moldoveni au cerut colegilor din Rusia extrădarea criminalului, acesta a primit în regim de urgență cetățenia Rusiei, oferită de Dmitri Medvedev, când acesta era președinte. În opinia lui Chitoroagă, acest element confirmă legăturile dintre Usatîi, Karamalak și autoritățile ruse.

„R. Moldova s-a adresat atunci când Karamalak nu avea cetățenie a Federației Ruse și… ca să înțelegeți la ce nivel sunt relațiile dintre putere și acești infractori, timp de o lună de la momentul cererii de extrădare, președintele Medvedev i-a acordat cetățenia Federației Ruse ca mai târziu să ne informeze despre faptul extrădarea nu poate avea loc, pe motiv că legea nu permite acest lucru”, a adăugat șeful PCCOCS.

Interlopul Grigorii Karamalak, alias „Bulgaru”, se află în căutare internațională de mai mult de 20 de ani. Acesta este acuzat de estorcare de bani, tâlhării, banditism și furturi în proporții deosebit de mari. Procurorii moldoveni consideră că anume Karmalak a fost comanditarul și a stat în spatele tentativei de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

sursa: today.md / video: realitatea.md

You may also like

Comments are closed.

By