Primul caz confirmat de rujeolă. A fost importat în Moldova din Ucraina

copil_provita_0

Primul caz de rujeolă confirmat din Republica Moldova a fost înregistrat la Glodeni. Este vorba despre un copil în vârstă de 7 luni, care s-ar fi infectat după ce a călătorit cu mama sa în Ucraina.

La moment, copilul se află internat la Bălți, starea lui fiind satisfăcătoare.

Potrivit șefului Direcției Sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, copilul s-ar fi îmbolnăvit din motiv că nu a fost vaccinat.

„Copilul n-a fost vaccinat și a fost cu mama în Ucraina. Cea mai importantă cale de a nu face rujeolă este vaccinarea. Avem o acoperire de 90 la sută, ceea ce nu putem spune de România și Ucraina. Suntem la un nivel mai înalt cu privire la imunizări”, a declarat Moldovanu după ședința Primăriei de astăzi.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul anului curent au fost înregistrate cinci cazuri suspecte la rujeolă (mun. Chișinău și Bălți, raionul Glodeni). Două cazuri suspecte din mun. Chișinău nu s-au confirmat.

Rujeola, cunoscută sub denumirea de „pojar”, este o boală respiratorie severă, produsă de virusul rujeolic, foarte contagioasă și, uneori, mortală. Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice. Calea de transmitere este aeriană, prin secreţii nazofarigjiene, în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Este posibilă transmiterea virusului și pe cale transplacentară.

Boala debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Febră treptat în creştere, catar oculorespirator (conjunctivită, fotofobie, lacrimare, rinoree, tuse uscată iritativă, lătrătoare, crup). Mucoasa bucală edemată şi hiperemiată, limba saburală, gingivită eritematoasă cu depuneri albicioase.

O persoană bolnavă poate infecta pînă la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii. Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Conform datelor MS, în această perioadă au fost înregistrate izbucniri de rujeolă în Italia, Germania, Belgia, Franță, Tadjikistan, Grecia, Federația Rusă.

You may also like

Comments are closed.

By