Președintele țării, suspendat din funcție de CC pentru a treia oară // Dodon amenință cu răfuiala: Nu voi ceda în niciun caz

dodon

Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, după ce acesta a refuzat să promulge legea anti-propaganďă. O sesizare în acest sens a fost depusă ieri de către deputatul PD Sergiu Sîrbu.

Potrivit președintelui CC, Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când a întors legea a doua oară. Conform legislației, șeful statului are dreptul să refuze doar o singură dată promulgarea unei legi.

„Refuzul președintelui R. Moldova, de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a legii constituie o încălcare a normei imperative exprese a art. 93 din Constituție și, astfel, a jurământului depus la învestirea în funcție. În acest context, Curtea consideră necesar să reitereze adresarea formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale”, a menționat președintele CC, Tudor Panțâru.

Imediat, președintele Dodon a reacționat pe Facebook, spunând că nu va ceda în fața guvernării și a amenințat că se va răfui cu Parlamentul, Guvernul și Curtea Constituțională.

„Nu voi accepta candidaturi compromise și nu voi semna legi care contravin intereselor cetățenilor.

Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe.

După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în cîteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. Este inadmisibil ca cetățenii care au jurat credință statului român să decidă politica statului moldovenesc.

În ce privește legea anti-propagandă, aceasta constituie un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalității Republicii Moldova? Referitor la informarea cetățenilor, există multe posibilități prin care ei vor putea avea acces la știrile cenzurate politic.

Iar ceea ce face acum guvernarea seamănă mai mult a agonie, decît a democrație”, a scris Dodon pe pagina de socializare.

Amintim că, legea privind modificarea Codului audiovizualului a fost propusă de un grup de deputaţi ai PDM şi PPE. Potrivit lor, iniţiativa are drept scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Obiectivul proiectului este lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.

Totodată, autorii precizează că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Igor Dodon a fost suspendat din funcție atunci când a refuzat să-l numească în funcție pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. La fel, șeful statului a fost suspendat temporar după ce a refuzat să semneze decretul de numire a noilor miniștri propuși de PD.

You may also like

Comments are closed.

By