Premierul Filip: „Anul 2018 va fi crucial pentru Republica Moldova”

18000056_big1515072156

Premierul Pavel Filip își dorește ca anul 2018 să fie anul dezvoltării, iar cetăţenii să fie mai aproape de actul de guvernare. Într-un interviu pentru agenția Moldpres, primul ministru a declarat că anul acesta este unul crucial.

„Vă asigur că întreaga echipă guvernamentală va călca pe acceleraţie – avem motive de mulţumire pentru ultimii doi ani, dar putem şi vrem mult mai mult”, a spus Filip.

Cât privește anul 2017, premierul spune că a fost un an al consolidării, „avem creştere economică, o sporire a veniturilor şi a investiţiilor. Am întărit relaţia cu UE şi SUA şi am venit cu reforme structurale care ne-au adus mai aproape de obiectivul nostru european”.

Potrivit lui, pensiile s-au majorat cu 10% în acest an, iar în urma recalculării prin noua lege a pensiilor, peste 150.000 de pensionari au primit mai mulţi bani. Salariul minim a fost şi el majorat la 2380 lei, cu 11% mai mare decât în 2016, iar veniturile profesorilor au crescut de două ori în acest an.

Totodată, Pavel Filip declară că anul 2017 a fost un an remarcabil pentru RM în relația cu partenerii europeni.

„În primul rând, am redobândit încrederea instituţiilor europene faţă de reformele promovate de Guvern, iar acest lucru s-a văzut la Consiliul de Asociere din martie. În al doilea rând, am aprobat Agenda de Asociere Republica Moldova – UE pentru perioada 2017-2019. Alături de instituţiile europene, Guvernul a elaborat un plan care va permite intensificarea procesului de integrare europeană şi transferul mai rapid al apropierii de Europa către cetăţeni. În al treilea rând, am semnat pachetul de documente privind acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro. Aceşti bani vor contribui la dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, la mai multe investiţii şi la crearea de noi locuri de muncă… În al patrulea rând, UE a aprobat acordarea Republicii Moldova a suportului bugetar direct în valoare de 36,3 milioane de euro pentru cinci programe evaluate. În sfârşit, Summit-ul Parteneriatului Estic a recunoscut aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a dat semnale încurajatoare pe mai multe aspecte importante pentru ţara noastră, cum ar fi: integrarea în coridoarele de transport europene, reţeaua TEN-T, reducerea tarifelor de roaming şi asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova”.

Referitor la reforme, dar și contribuția acestora la creșterea economică, premierul a menționat că cifrele vorbesc de la sine.

„Avem creştere economică de 3,5-4% estimată pentru acest an. Conform datelor pentru prima jumătate a anului, investiţiile au sporit cu 2,5%; pentru perioada ianuarie – octombrie, avem o creştere de circa 18% a veniturilor bugetare. Fiscul a înregistrat venituri mai mari cu 2,3 miliarde în ultimele 10 luni, adică un plus de 25%, comparativ cu perioada similară a anului trecut”.

Cât privește alegerile parlamentare din acest an, Pavel Filip a spus că vrea stabilitate şi dezvoltare pentru Moldova, nu scenarii de tip Maidan. „Este responsabilitatea noastră, a tuturor celor care credem într-o Moldovă parte a familiei europene, indiferent de poziţia în care ne aflăm, să ne asigurăm că alegerile parlamentare vor fi nu o sursă de incertitudine, ci de progres”.

You may also like

Comments are closed.

By