Petru Bogatu, despre ONG-urile de media care sar în apărarea jurnaliștilor ruși: E o consecință a angajării lor politice

petru bogatu europalibera

Jurnalistul Petru Bogatu consideră că prin declarația recentă, un grup de ONG-uri care iau apărarea propagandiștilor ruși, nu fac altceva decât să ofere instrumente de șantaj Kremlinului împotriva Moldovei. Mai mult, ele practic apără propaganda rusă în Moldova și subminează toate încercările autorităților de a lupta cu acest fenomen, cu care se confruntă inclusiv UE și SUA.

„Am trăit s-o văd și pe asta. Cinci organizații de media din Republica Moldova, subvenționate din bani occidentali, s-au solidarizat deschis cu propagandiștii lui Putin. Nu numai că le-au luat apărarea unor pretinși reprezentanți ai mass-media din Federația Rusă, trimiși acasă de pe aeroportul Chișinău, ci și i-au ridicat Kremlinului mingea la fileu. Au prefațat, într-un fel, o dezbatere anti-moldovenească din Duma de Stat. Camera inferioară a Legislativului de la Moscova a scuipat venin în voie. A condamnat ”discriminarea presei ruse”, invocând, în special, poziția a cinci organizații de media de la Chișinău care critică acțiunile autorităților și cer ca jurnaliștii ruși să fie tratați la fel ca și colegii lor de breaslă din Occident în baza unor convenții internaționale privind mass-media”, scrie Bogatu într-un editorial pentru portalul Deschide.md.

Jurnalistul susține că aceste organizații sunt fie rupte de realitățile în care trăiește lumea, fie pretind acest lucru. Bogatu intuiește că acestea ar fi fost angajate politic, or altfel nu își poate explica de ce niște ONG-uri moldovenești ar acționa în interesul Kremlinului și a președintelui rus, Vladimir Putin.

„Organizațiile de media fac abstracție de faptul că între timp lumea s-a schimbat. Că Rusia a declanșat un război hibrid împotriva UE sau SUA, urmărind compromiterea democrației liberale. Că statele occidentale își iau măsuri de precauție pentru a contracara dezinformarea rusă.
Este uimitor acest bovarism. Însă deconectarea celor cinci ONG-uri de la provocările timpului și realitățile politice curente pare a fi nu o încremenire în proiect, ci mai curând consecința angajării lor politice care a mers atât de departe încât le obligă acum să pactizeze până și cu propagandiștii lui Putin”,
subliniază jurnalistul Petru Bogatu.

foto: europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By