Încă 13 poliţişti, trimişi în judecată în „cazul Braguţa” // Procurorii anunță noi detalii în acest dosar

braguta andrei

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa cetățeanului Andrei Braguţa.

După ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, Andrei Braguta a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămînă (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor.

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experitiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 pînă la 8 ani închisoare sau amendă de la 67500 lei pînă la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Amintim că, Andrei Braguţa, de 31 de ani, a ajuns pe mâna oamenilor legii în data de 15 august, după ce a fost surprins conducând cu 110 km/h pe traseul Bălți – Sărăteni. Din cauza comportamentului agresiv și inadecvat, acesta a fost reținut, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

video: deschide.md/procuratura

You may also like

Comments are closed.

By