Dodon a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea privind combaterea propagandei pe teritoriul RM

dodon3

Preşedintele Igor Dodon a sesizat, astăzi, Curtea Constituţională privind legea ce ține de combaterea propagandei rusești pe teritoriul R. Moldova. Potrivit lui Dodon, legea instituie cenzura și atentează la principiile democrației.

„Reiterez poziția mea cu referire la așa-numitа ”lege anti-propagandă”.

Consider că ea atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a.

Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept.

Din aceste considerente am decis să sesizez Curtea Constituțională în privința examinării constituționalității prevederilor legii menționate”, a scris Dodon pe Facebook.

26165313_2245547082137951_2081926594293749264_n

26229640_2245547055471287_5512475961262414996_n

Ulterior, și deputatul PD, Sergiu Sîrbu, a depus o sesizare la Curte prin care cere să fie analizate circumstanțele în care Igor Dodon ar putea fi suspendat temporar din funcție, pentru ca legea respectivă să fie aprobată de un președinte interimar.

Amintim că, legea privind modificarea Codului audiovizualului a fost propusă de un grup de deputaţi ai PDM şi PPE. Potrivit lor, iniţiativa are drept scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Obiectivul proiectului este lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.

Totodată, autorii precizează că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

You may also like

Comments are closed.

By