Demisii și sancționări după avortul din WC-ul Institutului Mamei și Copilului. Ce spune ancheta inițiată de Ministerul Sănătății

1dfe684d-08d9-4693-b9aa-e59430b87154

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea avortului care a avut loc în veceul Institutului Mamei și Copilului.

Urmare a circumstanțelor constatate, Ministerul a decis ca șeful secției Ginecologie și moașa principală de la Institutul Mamei și Copilului să fie concediați. La fel, a fost eliberată din funcție asistenta medicală (care a fost în tura din 13-14 decembrie). Medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal și vicedirectorul medical al Instituției au fost sancționați prin mustrare aspră. De asemenea, Directorului Instituției i s-a aplicat sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, au fost prezentate rezultatele anchetei interne.
Conform acestora, în cadrul Institutului Mamei și Copilului pacienta de 19 ani, din Anenii Noi, a fost investigată clinic și paraclinic, iar odată cu efectuarea ultrasongrafiei, au fost confirmate în termen, anomalii multiple de dezvoltare la făt, date suplinite și prin investigații cromosomiale. Aceste rezultate au fost confirmate ulterior prin investigații morfopatologice.

Ținând cont de indicațiile medicale și a regulamentelor în domeniu, a fost recomandată inițierea întreruperii medicamentoase a sarcinii, prin avort tardiv provocat medicamentos. Ministerul Sănătății menționează că tactica avortului medicamentos provocat este o bună practică internațională de avort în siguranță.

Astfel, în procesul examinării documentației medicale disponibile, precum și în urma discuțiilor cu personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale pacientei, Comisia instituită de minister a constatat:

-Comunicare defectuoasă între personalul medical și pacient;

-Lipsa acordării consilierii psihologice pacientei;

-Indicarea de procurare a medicamentului din farmacie, de către pacientă, deși instituția dispunea de preparatele necesare, inclusiv în secție;

-Lipsa unei conduite și monitorizări permanente, odată cu administrarea preparatelor medicamentoase, din partea medicului de gardă și personalului mediu;

-Încălcarea conduitei medicale manifestată prin neglijență, ignoranță, brutalitate și abateri de la normele de etică și deontologie medicală.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă vehement încălcările și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală, precum și califică drept inadmisibile încălcările de regulamentele stabilite și devierile de comportament admise de către cadrele medicale implicate în acest caz.

Amintim că tânăra de 19 ani s-a plâns pe rețelele de socializare că a avut parte de un tratament inuman din partea personalului IMC și că a fost lăsată să nască singură în veceul spitalului.

You may also like

Comments are closed.

By