Curtea l-a suspendat pe Dodon de la numirea celor 7 miniștri propuși de Guvern

curtea constitutionala

Magistrații Curții Constituționale au decis suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon de la numirea noilor membri ai Guvernului propuși anterior, candidaturi pe care șeful statului le-a respins de două ori.

Astfel, președintele Parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip urmează să semneze decretele de numire în funcție a celor șapte membri ai Executivului.

Amintim că printre candidaturi se numără Iurie Leancă, Alexandru Tănase și Chiril Gaburici.

Imediat după decizia de astăzi a Curții, șeful statului a venit cu o reacție. Potrivit lui Dodon, „Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate”.

„Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, a scris Dodon pe Facebook.

Menționăm că, în decembrie, liderul PD, Vlad Plahotniuc a anunțat că Guvernul Filip își schimbă componența, 7 dintre cei 13 membri ai Executivului urmând să fie înlocuiți.

You may also like

Comments are closed.

By