Cer ca politicienii să respecte legea, dar ei înșiși o încalcă! Societatea civilă, supărată că CEC nu a închis ochii la nerespectarea legii atunci când a fost înregistrat grupul de inițiativă pentru anularea mixtului

cec

Membrii societății civile care au pus la cale organizarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt recunosc faptul că nu respectat întru totul prevederile legale atunci când au format grupul de inițiativă, însă cred că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale trebuiau să fie mai „binevoitori” și să treacă peste aceste obiecții. Opinia a fost exprimată de către directorul de programe al asociației neguvernamentală ”Centrul de Politici și Reforme”, Andrei Lutenco, într-un interviu pentru ”Europa Liberă”.

„Spun asta, întrucât mie mi se pare că din motivele și din formularea tuturor acestor obiecții la înregistrarea grupului, mi se pare totuși că CEC n-a dat dovadă de bunăvoință, ci mai degrabă de un fel de pedantism juridic, căutând aceste vicii acolo unde ele nu există”, a spus Lutenco în interviu.

Comisia Electorală Centrală a respins săptămâna trecută cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Potrivit preşedintelui CEC, Alina Rusu, au fost comise mai multe abateri de la procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă, care nu ar fi respectat recomandările Comisiei de la Veneţia. Printre abaterile înregistrate se mai numără și faptul că în setul de documente prezentat sunt înscrise 737 de persoane, una dintre care figurează de două ori. De asemenea, lista membrilor grupului de inițiativă conţinea 744 de oameni, însă actele de identitate au fost depuse de doar 726 de persoane.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului „Demnitate şi Adevăr”, formaţiunii „Partidul Nostru” şi PCRM, dar şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie.

You may also like

Comments are closed.

By