Autorii inițiativei referendumului anti-mixt recunosc că au comis abateri la organizarea grupului pentru plebiscit și acceptă să le îndeplinească

alegeri

Reprezentanții societății civile care au solicitat organizarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt califică toate încălcările semnalate de Comisia Electorală Centrală drept „nimicuri juridice”. Chiar și așa, ei spun că vor respecta legea în cazul în care vor decide crearea unui nou grup de inițiativă pentru inițierea referendumului, scrie hotnews.md.

„Dacă mergem pe a doua cale, vom constitui o nouă adunare. Vom respecta tot felul de nimicuri și mărunțișuri și vom acționa în constituirea acestui grup. Nu avem o altă cale astăzi decât să revenim la sistemul proporțional”, a declarat președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, într-o conferință de presa organizată în această dimineață.

Un alt exponent al societății civile pro-referendum a recunoscut, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu au fost respectate întru totul prevederile legale atunci când au format grupul de inițiativă, însă crede că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale trebuiau să fie mai „binevoitori” și să treacă peste aceste obiecții.

„Spun asta, întrucât mie mi se pare că din motivele și din formularea tuturor acestor obiecții la înregistrarea grupului, mi se pare totuși că CEC n-a dat dovadă de bunăvoință, ci mai degrabă de un fel de pedantism juridic, căutând aceste vicii acolo unde ele nu există”, a spus directorul de programe al asociației neguvernamentală ”Centrul de Politici și Reforme”, Andrei Lutenco.

Comisia Electorală Centrală a respins săptămâna trecută cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Potrivit preşedintelui CEC, Alina Rusu, au fost comise mai multe abateri de la procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă, care nu ar fi respectat recomandările Comisiei de la Veneţia. Printre abaterile înregistrate se mai numără și faptul că în setul de documente prezentat sunt înscrise 737 de persoane, una dintre care figurează de două ori. De asemenea, lista membrilor grupului de inițiativă conţinea 744 de oameni, însă actele de identitate au fost depuse de doar 726 de persoane.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului „Demnitate şi Adevăr”, formaţiunii „Partidul Nostru” şi PCRM, dar şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie.

You may also like

Comments are closed.

By