Acuzațiile lui Tudor Deliu precum că Valeriu Ghilețchi a fost ales ilegal în funcția de vicepreședinte al Parlamentului sunt false! Stenograma oficială confirmă legalitatea votului

deliu parlament md

Acuzațiile deputatului liberal-democrat Tudor Deliu, potrivit cărora Valeriu Ghilețchi ar fi fost ales ilegal în funcție de vice-speaker al Parlamentului, sunt false și nefondate. Cel puțin asta rezultă din stenograma oficială a ședinței Parlamentului din 22 decembrie 2017. 

Astfel, potrivit stenogramei, după votarea proiectului prin care Ghilețchi a fost ales în această funcție, deputatul Tudor Deliu a cerut renumărarea voturilor din sectorul 3, dar nu din toate sectoarele, așa cum a declarat la briefing-ul de miercuri. Ulterior, a fos supus votării anularea votului inițial, așa cum prevede articolul 88 al Regulamentului Parlamentului. Iar pentru că revotarea nu a fost susținută de mjoritarea parlamentarilor, proiectul inițial a rămas în vigoare ca și alegerea lui Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Mai mult, acuzațiile lui Deliu precum că în imaginile prezentate de Parlament unii deputați nu ar fi votat alegerea lui Ghilețchi sunt și ele lipsite de substanță și argumente. Și asta pentru că nu există o cameră de filmat care să cuprindă întreaga sală a plenului, respectiv nu pot fi filmați în același timp toți deputații care votează, mai ales dacă ridică mâinile și imediat le coboară. Vă prezentăm mai jos o patrte din stenograma din ședința din 22 decembrie.

AC:         Domnule Deliu, vă rog frumos, de procedură.
TD:       Deci, noi cerem renumărarea voturilor în sectorul numărul trei, potrivit Regulamentului.
AC:       Trebuie să anulăm votul precedent.
TD:         Regulamentul ne permite. […]
AC:         Da, vă rog frumos, domnule Deliu, poftiți, aveți un minut la dispoziție.
TD:        Da. Mulțumesc domnule președinte. Eu vreau să revenim la prevederile articolului 88, aliniatul 4 din Regulament. În cazul în care o fracțiune parlamentară sesizează președintele ședinței despre încălcarea procedurii de vot sau despre existența unor erori de numărare a voturilor, se propune Parlamentului anularea voturilor și repetarea lor. Noi am numărat. Aici în sectorul 3 au votat 10 oameni și nu 11.
AC:         Am înțeles, domnule Deliu. Vă mulțumesc foarte mult. Deci. Trebuie să pun la vot anularea votului inițial. Numărătorii, vă rog frumos, să ne dați prezența pe sectoare.
–         Sector 1 – 25.
–         Sector 2 – 41
–         Sector 3 – acum este o prezența de 21 de persoane.
AC:         Deci, sunt 87 de persoane în sală. Pentru anularea votului, ca să fie anulat votul, trebuie să voteze 44 de persoane. Cine este pentru a anula votul, vă rog frumos să vă pronunțați prin vot și să numărați.
(deputații votează)
AC:         Vă rog frumos să numărați. Sector 1?
–         21
–         Sectorul 2 – 5.
–         12 persoane (sector 3)
AC:         Cu 38 de voturi această propunere nu a fost susținută. Mulțumesc foarte mult. Rămâne în vigoare Hotărârea Parlamentului votată.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By