Zilele de 14, 15 și 16 decembrie – doliu național în România în memoria Regelui Mihai

michael

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie vor fi decretate, prin Hotărâre de Guvern, ca zile de doliu național în România, ca urmare a decesului Regelui Mihai.

Guvernul român ar urma să dea, miercuri, o Hotărâre, prin care, între 14 și 16 decembrie, în România va fi instituit doliul național, potrivit unor surse oficiale.

Decizia vine după ce marți, la ora 13.00, Regele Mihai a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția.

Marți, reprezentanții Guvernului și cei ai Casei Regale au avut o întâlnire, la Palatul Victoria, în care au discutat modul de implicare al instituțiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naționale în memoria Majestății Sale, Regele Mihai.

În cadrul întâlnirii au fost stabilite activitățile, calendarul și detaliile tehnice privind desfășurarea funeraliilor naționale, scrie protv.ro.

Regele Mihai I a murit marţi, 5 decembrie. În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.

Mihai I a fost ultimul monarh al României. Regele Mihai a schimbat istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, scurtându-l cu câteva luni şi salvând sute de mii de vieţi.

Această decizie l-a trimis într-un exil de jumătate de veac, forţat de comuniştii pe care chiar el i-a ajutat să ajungă la putere.

Regele Mihai și Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveția.

Trupul neînsuflețit va fi adus în România miercuri, 13 decembrie, și va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

You may also like

Comments are closed.

By