Ultimele sondaje, care partide cresc și care scad? PDM, PCRM, PDA cu creșteri, în timp ce PAS și PSRM au scăderi

sondaj

Cetățenii pierd încrederea în principalele partide de opoziție, PSRM și PAS. În același timp, sunt în creștere PDM, aflat la guvernare, dar și alte două formațiuni de opoziție – PPDA și PCRM. Acest lucru rezultă din analiza datelor celor mai relevante studii prezentate recent – al Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA și Barometrul Socio-Politic, realizat de IMAS.

Astfel, potrivit sondajului IRI, socialiștii ar acumula 34% din voturile alegătorilor deciși, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminică. Sondajul IMAS îi creditează cu 32,3% din voturi. O scădere se atestă și în cazul partidului condus de Maia Sandu – pentru PAS ar vota 23 la sută din cetățenii cu opțiune clară, potrivit IRI și 21,4%, conform studiului IMAS. 

De cealaltă parte, IRI arată că 9% dintre alegătorii deciși ar vota pentru PDM, în timp ce studiul IMAS arată deja 16,1%. O evoluție în creștere se observă și în cazul partidului lui Andrei Năstase. Potrivit IRI, pentru PPDA ar vota 4% din alegătorii deciși, insuficient pentru a trece pragul electoral de șase la sută. Iar Barometrul Socio-Politic arată un scor de 8,3%. 

O tendință similară este și în situația comuniștilor. Cercetarea institutului american constată că PCRM nu are șanse să ajungă în Parlament, la un scor electoral de 4%. În același timp, sondajul IMAS arată că partidul lui Vladimir Voronin poate ajunge în Legislativ, beneficiind de o susținere din partea a 6,5% din numărul alegătorilor cu opțiune de vot clară. 

Sondajul IRI a fost efectuat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie 2017 pe un eșantion de 1514 de respondenți. Marja de eroare este de +/-2,5%. Iar Barometrul Socio-Politic al IMAS a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane. Marja de eroare este de +-3%.

Sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By