PDM cere diplomației moldovenești să reacționeze la intimidările, șantajul și hărțuirea oficialilor de la Chișinău de către Federația Rusă

Ministerul-Externe-RM-sfm.md-studentfm.md_

Partidul Democrat din Moldova cere Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să condamne acțiunile de hărțuire politică din partea Rusiei față de unii reprezentanți ai formațiunii și oficiali din Guvern și Parlament. Iar presiunile s-au întețit după ce au fost înregistrate progrese în investigarea spălării miliardelor din Federația Rusă, prin bănci moldovenești. Într-un comunicat al PDM se arată că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova.

”A fost respins de către Interpol şi alte instituţii internaţionale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituţii din Federaţia Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acţiuni de hărţuire şi persecuţie politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eşec de credibilitate înregistrat de autorităţile ruse a dus la o radicalizare şi mai mare a acţiunilor de harţuire politică. Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni”, se arată în comunicat.

Potrivit democraților, o altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva Republicii Moldova.

”Momentul declanşării acestor acţiuni de hărţuire politică a coincis cu iniţierea şi avansarea autorităţilor de anchetă moldoveneşti în investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă, prin intermediul unor bănci moldoveneşti. PDM cere Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni. De asemenea, PDM a anunțat că va informa instituţiile internaţionale în legătură cu noile abuzuri comise de Federaţia Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali şi parlamentari ai Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Nu este pentru prima dată când autoritățile din țara noastră semnalează abuzuri din partea unor servicii speciale din Rusia față de oficiali moldoveni. La începutul lunii martie, Parlamentul și Guvernul au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, în care au atras atenția asupra unor abuzuri comise împotriva oficialilor din Republica Moldova. În notă este descris modul în care aceștia erau opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Atunci, autoritățile de la Chișinău au constatat că hărțuirea oficialilor moldoveni a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă prin Moldinconbank. Mai mult, abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența banilor.

You may also like

Comments are closed.

By