3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

PAS nu recunoaște o decizie a CEDO privind interzicerea camerelor video în sălile de clasă: Este problematică și discutabilă

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, pune la îndoială o hotărâre a Curții Europene pentru Drepturile Omului privind interzicerea camerelor video în sălile de studii.

Într-un comunicat al formațiunii decizia dată este calificată drept ”problematică”. Asta după ce Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a informat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării că supravegherea video din sălile de clasă este o încălcare a dreptului la viața privată.

„În textul de pe site-ul Centrului se dă link la sursa europeană, unde e vorba de o hotărâre a Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care nu este definitivă, și chiar problematică. E vorba de doi profesori universitari din Muntenegru, care au insistat că activitatea lor profesională constituie un aspect de viață privată, ceea ce e absolut discutabil”, se spune în comunicatul partidului Maiei Sandu.

Amintim că CNPDCP a somat în scris instituțiile de învățământ să renunțe la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii și a cerut remedierea situației în decurs de 30 de zile.

Camerele video au apărut în instituții de învățământ când liderul PAS, Maia Sandu, era ministru al Educației. Acestea erau folosite inclusiv la supravegherea examenelor de bacalaureat. În acest scop, Guvernul de atunci a luat un credit de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Împrumutul a fost contractat în 2013, pe un termen de 25 de ani.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img