Operaţiune PA, SIS şi CNA // Trei moldoveni, reținuți pentru sustragerea din străinătate a unor sume mari de bani

catuse

Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații şi Securitate, şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție, a documentat şi anihilat o grupare criminală internațională, specializată în sustragerea din străinătate a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari.

În perioada lunilor august – noiembrie, procurorii, împreună cu ofițerii de investigații ai SIS şi CNA au documentat şi reținut trei cetățeni ai Republicii Moldova, care, având în calitate de complici mai multe persoane originare din țări cu risc sporit, stabiliți în afara Republicii Moldova, au reușit să sustragă ilegal mijloace bănești.

Pentru realizarea schemei frauduloase, gruparea criminală a preluat gestionarea unei firme din municipiul Chişinău fără scop de a desfăşura activitate de antreprenoriat. Ulterior, în perioada lunilor august – septembrie 2017, prin înșelăciune, obținând un post terminal extern al unei instituții financiare, învinuiţii au efectuat sustragerea şi transferul de mijloace bănești în valoare de peste 188000 lei, utilizând datele de identitate ale cardurilor bancare, emise de instituţii financiare din Australia şi Olanda.

În rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii efectuate au fost reţinute 3 persoane, unul dintre care deţinea funcția de consilier în Consiliului raional Străşeni. La moment, doi învinuiţi se află în arest şi unul sub control judiciar.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la 10 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare care vor fi suportate.

You may also like

Comments are closed.

By