Doliu în lumea artei // A decedat conducătorul ansamblului de dansuri „JOC”, Vladimir Curbet

vladimir-curbet_joc

Vladimir Curbet, Prim-maestru de balet al Ansamblului naţional academic de stat de dansuri populare „Joc” a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Pe 5 decembrie, maestrul și-a sărbătorit ziua de naștere.

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a adresat un mesaj de compasiune familiei artistului Vladimir Curbet, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, în legătură cu trecerea în nefiinţă a marelui om de artă.

Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. Artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău în 1966.

În anii 1949-1953 a fost conducător artistic al formaţiei de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni, în 1953-1957 a condus colectivul de dansuri populare din s.Caragaş, Slobozia.

În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”.

Cu ansamblul „Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingînd o performanţă artistică fără de pereche în lume. Dintre acestea se remarcă „Jocul ferarilor”, „Brîul”, „Bătuta”, „Voiniceasca”, „Haiduceasca”, „Hora fetelor”, „Mărunţica”, „Crăiţele”, „Moldoveneasca”, „Ţărăneasca”, „Răzăşeasca”, „Hora mare”. Realizări remarcabile: „Căluşarii”, „Nunta moldovenească”, „Mărţişor”, suita „Bucuria”, „Suita din Bugeac”, „Suita din Carpaţi”, duetele „La izvor”, „La vie” ş.a.

Vladimir Curbet a montat dansuri moldovenești în colective prestigioase din Bulgaria, România, Iugoslavia. A participat în calitate de membru al juriului la diferite festivaluri de artă în Bulgaria şi Germania.

A contribuit – în calitate de coregraf – la realizarea spectacolului „Păsările tinereţii noastre” după drama omonimă a lui Ion Druţă (la Teatrul Mic din Moscova), filmelor „Măria sa Hora” şi „Poienile roşii” („Moldova-film”), „Nuntă la Malinovca” („Lenfilm”).

Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări.

You may also like

Comments are closed.

By