Cod roşu de avalanşă în munții Bucegi şi Făgăraş

muntii-bucegi-iarna1

Meteorologii au anunţat că riscul producerii unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Făgăraş din România este mare, până marţi seara, din cauza încălzirii vremii. Salvamontiştii le cer turiştilor să evite sporturile de iarnă în zonele vizate.

„Meteorologii de la Serviciul de prognoză regională Sibiu au emis o alertă cod roşu de avalanşă pentru zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, în masivele Făgăraş şi Bucegi. La altitudini de sub 1.800 de metri vorbim despre cod portocaliu”, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă, pentru România TV.

Potrivit unui comunicat transmis de Serviciul Public Județean Salvamont Argeș, în zona montană a continuat să ningă, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 de centimetri. În plus, vântul a prezentat intensificări, cu viteze care au depășit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada și formând depozite însemnate în zonele adăpostite.

„În acest moment, stratul de zăpadă (…) este de 110 cm. În următoarea perioadă vremea va fi caldă și în general frumoasă, cu cer variabil. Temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană, vântul va sufla slab cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70 km/h spulberând zăpada”, se precizează în comunicat.

Riscul declanșării de avalanșe este de gradul 4 — mare la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece zăpada de la suprafață se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde între straturi. La altitudini sub 1.800 metri, încălzirea vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii și umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanșării spontane de curgeri pe pantele înclinate și în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanșe fiind de gradul 3 — însemnat.

You may also like

Comments are closed.

By