BNM a publicat o sinteză a celui de-al doilea raport Kroll care arată cum au fost furați banii și unde au ajuns

kroll2

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Sinteza conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu: metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase, notează BNM într-un comunicat de presă.

Potrivit Kroll, împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014. Aproximativ 220 de milioane au rămas în Moldova și au fost folosite pentru rambursarea împrumuturilor la cele trei bănci, precum și la alte bănci din Moldova. Aproximativ 110 milioane de dolari din împrumuturi au fost transferate direct în alte jurisdicții, inclusiv în conturile unor băncile rusești, fără a trece prin mecanismul de spălare a banilor. (…) Aproximativ 2,6 miliarde de dolari au trecut prin mecanismul de spălare a banilor, iar aproximativ 2 miliarde au fost returnate în conturi la cele trei bănci din Moldova. 600 de milioane de dolari par să fi fost furate în urma mecanismului de spalare a banilor. Totuși, experții de aici admit că suma furată s-ar putea ridica la 900 de milioane de dolari.

Dintre cele 2,6 miliarde de dolari care au fost trecute prin sistemul de spalare a banilor, 2 miliarde de euro au fost restituite Moldovei după spălarea fondurilor prin intermediul mai multor companii asociate. Kroll a urmărit restul de 600 de milioane din mecanismul de spalare a banilor. De asemenea, a fost urmărit mecanismul de spălare a aproximativ 300 de milioane de dolari. Aceste fonduri au fost utilizate preponderent pentru a rambursa alte împrumuturi, dar există o proporție din acestea ce ar fi putut duce la pierderi suplimentare. Prin urmare, pierderea totală identificată a fost de cel puțin 600 de milioane de dolari și poate fi până la 900 de milioane de dolari, citează ziarulnational.md.

Investigația mai arată că banii au ajuns în Moldova, Cipru, China, Rusia, Estonia, SUA, Hong Kong, Elveția, Letonia, Austria.

Screenshot_8

Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson urmează sa vină la Chișinău la începutul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație.

În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați.

You may also like

Comments are closed.

By