BERD: Moldova a înregistrat mai multe succese în ceea ce ține de implementarea reformelor necesare țării

guvern

Un nou raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că Moldova a înregistrat mai multe succese în ceea ce ține de implementarea reformelor necesare țării. Potrivit instituției, unul dintre factorii principali ai acestor succese este semnarea de către țara noastră a programului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, în valoare de 179 milioane euro. Acest lucru a permis deblocarea finanțărilor din partea UE și Banca Mondială.

„Potrivit experţilor BERD, autorităţile din Moldova au înregistrat progrese în soluționarea problemei vulnerabilității din sectorul bancar. Modificările legislative adoptate anul trecut au acordat Băncii Naționale instrumente suplimentare şi au permis identificarea beneficiarilor proprietarilor băncilor, precum şi a părţilor ffiliate. Alte modificări la legislaţia bancară instituie o pedeapsă mai dură în cazul conducătorilor, administratorilor şi acţionarilor băncilor pentru neregulile admise. Experţii BERD au atestat că Depozitarul Central al Valorilor Mobiliare a fost creat în aprilie curent, pentru a consolida infrastructura financiară şi a crește protecţia în cazul atacurilor de tip raider”, notează agenția Infomarket.

De asemenea, specialiștii din cadrul BERD au remarcat reformele din domeniul energetic, realizate de autoritățile de la Chișinău. La fel, adoptarea de către Parlament a legii privind energia electrică și gazele naturale a adus o contribuție considerabilă la implementarea Pachetului energetic III al UE.

BERD a apreciat și reforma Guvernului și reducerea numărului de ministere, reformarea sistemului de pensii și reducerea presiunii față de mediul de afaceri, reforme adoptate de Guvern pe parcursul acestui an.

You may also like

Comments are closed.

By