Asociația Investitorilor Străini salută inițiativa Ministerului Justiției de a promova decriminalizarea unor abateri economice

interviu-cu-presedintele-asociatiei-investitorilor-straini-din-moldova-fia--alexander-koss-44

Asociația Investitorilor Străini (AIS) salută inițiativa Ministerului Justiției de a promova decriminalizarea unor abateri economice. Acest lucru va duce la îmbunătățirea climatului investițional, prin introducerea unor norme penale mai puţin represive în ceea ce priveşte infracţiunile economice şi stabilirea unor garanţii procesuale suplimentare împotriva abuzurilor organelor de drept şi a organelor de control, se arată într-o scrisoare de poziție a AIS.

Reformele anterioare mai puțin au acoperit un segment important al imixtiunii statului în activitatea de întreprinzător – organele de drept, atrag atenția reprezentanții organizației. Potrivit lor, în prezent, organele de drept, în special Direcția Investigarea Fraudelor Economice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Centrul Național Anticorupție, se bucură de un şir de competențe, cum ar fi cele de ridicare a bunurilor, documentelor, sistemelor informaţionale, reținere, de propunere spre arestare preventivă și altele, care pot conduce la sistarea activității de afaceri, disponibilizarea angajaților. Aplicarea abuzivă a unor asemenea măsuri poate provoca pierderi majore pentru antreprenori și determina, în cele din urmă, reducerea potențialului de atragere a investițiilor în Moldova, urmare a deteriorării imaginii climatului investițional. 

Reprezentanții Asociației Investitorilor Străini menționează că proiectul a fost discutat în câteva ședințe organizate atât de către Ministerul Justiției, cât și pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. ”Având în vedere suspiciunile lansate în public referitoare la cazurile de rezonanță recente de fraudă bancară, participanții au dorit să se asigure că cei implicați în aceste cazuri nu vor beneficia și ei de prevederile inițiativei. Înţelegem şi salutăm faptul că Ministerul Justiției a acceptat să opereze modificări prin care să fie garantat că acest lucru nu se va întâmpla și a propus organizarea unei întrevederi tehnice pentru a discuta propunerile suplimentare, parvenite de la cei interesați, cu definitivarea ulterioară a proiectului”, se arată în scrisoare.

Totodată, investitorii străini consideră oportună menționarea expresă în proiect a modalității de contestare a actelor organelor de control, fapt ce va evita punerea persoanei fizice/juridice în situația de a accepta tacit acuzațiile aduse sau de a accepta intentarea dosarului penal. 

De asemenea, ei atrag atenţia asupra unui şir de alte prevederi care ridică îngrijorări la mediul de afaceri, de exemplu instituirea răspunderii penale pentru neobţinerea actelor permisive, pentru încheierea oricărui acord anticoncurențial care cauzează daune în proporţii deosebit de mari sau generează profituri în proporţii deosebit de mari (în practica internaţională, asemenea răspundere se aplică doar în cazul cartelurilor, nu şi a acordurilor verticale);

În cazul în care, în cursul unui control, un organ de control constată că a fost săvârșită o infracțiune, el trebuie să menționeze în actul său de control cuantumul exact al daunelor provocate de infracțiune și acțiunile care trebuie întreprinse pentru remedierea încălcării. Actul de control nu poate fi atacat în instanță şi servește ca probă pentru urmărirea penală. Există riscul ca garanțiile procedurale obișnuite aplicabile colectării de probe în cursul unei urmăriri penale (inclusiv împotriva auto-incriminării) să nu fie respectate de organul de control, se mai arată în scrisoare.

Asociația Investitorilor Străini solicită Guvernului, Parlamentului și președintelui să susțină inițiativa legislativă respectivă a Ministerului Justiției, care va îmbunătăți substanțial climatul de afaceri și cel investițional din Republica Moldova. De asemenea, AIS îndeamnă reprezentanții altor asociații de business și comunității de afaceri să se alăture acestei adresări.

Inițiativa de a diminua sancțiunile penale pentru business, cu acordarea șansei de reparare a prejudiciului cauzat, a fost lansată recent de Partidul Democrat din Moldova. Proiectul de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției și supus consultărilor publice cu toate părțile interesate, citează politics.md.

You may also like

Comments are closed.

By