Ziarul de Gardă, prins cu falsuri scrise la comandă // A ignorat explicațiile MAEIE și a publicat interpretări, soră cu minciuna

Ministerul externe rm

Presa pretins independentă confirmă ca scrie la comandă. Ziarul de Gardă a publicat recent un articol, în care afirmă că angajații ambasadei Moldovei în Elveția beneficiază de plăți mai mari, comparativ cu alte misiune diplomatice. Mai mult, autorul afirmă că soția ambasadorului Tudor Ulianovschi, Corina Cojocaru, deține funcția de adjunct al acestuia. Iar răspunsul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost prezentat trunchiat, fiind scoase în evidență doar ceea ce a convenit Ziarului de Gardă.

În acest context, MAEIE a trimis celor de la Ziarul de Gardă un demers în care atrage atenția asupra falsurilor din articol și care a fost total ignorat de pretinsii ziariști de investigație. Vom prezenta, cu această ocazie, câteva dintre răspunsurile diplomației moldovenești.

“În pofida faptului că Editorialul a citat Hotărârea de Guvern care stipulează clar statutul juridic separat al Reprezentanței RM pe lângă Organizația Mondială a Comerțului și, implicit, statutul juridic separat al dnei Corina Cojocaru, Delegat de țară pentru OMC, în articolul publicat faceți referire de mai multe ori la faptul că ea ar fi deținut funcția de Adjunct al Ambasadorului – ceea ce este totalmente greșit și subiectiv interpretat de către editorailul ZdG. (jurnaliștii nu au verificat pagina web a Ambasadei și nici nu au interpretat corect hotărârea de Guvern din 2003)”, se arată în comunicatul MAIE, ignorat de Ziarul de Gardă.

În același timp, Ministerul de Externe confirmă ca a explicat pentru ZdG de ce angajații misiunii diplomatice din Elveția beneficiază de plăți mai mari, dar explicațiile au fost ignorate.

“În aces context, solicitam respectuos reflectarea costurilor reale ale coșului minim de consum în Elveția (școala publică de stat pentru un copil costă între 350-400 franci lunar, iar o gradinita publica de stat variază între 400 și 1800 franci lunar pentru doar un copil. Iar colaboratorii misiunii diplomatice la Geneva achita din indemnizația personală 10% lunar din costurile serviciilor medicale. Iar alte misiuni diplomatice ale Republicii Moldova nu achita aceste servicii. Coșul minim de consum în Elveția fiind de 3850 franci”, explică MAEIE.

Mai jos, scrisoarea MAEIE integral:

Replica la articolul publicat de Ziarul de Gardă cu privire la indemnizațiile ambasadorilor

Vă mulțumim repetat pentru interesul manifestat față de situația din serviciul diplomatic al Republicii Moldova și reiterăm respectul MAEIE față de principiul independenței și libertății editoriale a surselor mass-media.

Totodată, constatăm cu regret că unele elemente importante ale articolului publicat de către ZdG în ziua de 3 noiembrie 2017 cu privire la problema îndemnizațiilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu corespund realității și sunt prezentate într-un mod eronat, în pofida unei informații clare și concludente transmise anterior de către MAEIE urmare a solicitării ZdG. În aces context, solicitam respectuos reflectarea costurilor reale ale coșului minim de consum în Elveția (școala publică de stat pentru un copil costă între 350-400 franci lunar, iar o gradinita publica de stat variază între 400 și 1800 franci lunar pentru doar un copil. Iar colaboratorii misiunii diplomatice la Geneva achita din indemnizația personală 10% lunar din costurile serviciilor medicale. Iar alte misiuni diplomatice ale Republicii Moldova nu achita aceste servicii. Coșul minim de consum în Elveția fiind de 3850 franci.

Mențiunea arbitrară din articol precum că salariile Ambasadorilor variază între 10 și 13 mii de lei nu corespunde realității, salariul mediu al unui Ambasador fiind de circa 8 mii lei, suma care variază în funcție de stagiul de cotizare (vechimea în muncă) și rangul diplomatic deținut. Interesați-vă cât câștigă șeful diplomației moldovenești, înainte de a critica salariile Ambasadorilor.

Totodată, ținem sa va informăm ca indemnizațiie altor Ambasadori la Geneva variază între 5000 (România, Montenegro) -15000 eur (Japonia, etc).

În pofida faptului că Editorialul a citat Hotărârea de Guvern nr. 1207 din 08.10.2003, care stipulează clar statutul juridic separat al Reprezentanței RM pe lângă Organizația Mondială a Comerțului și implicit statutul juridic separat al dnei Dr Corina Cojocaru, Delegat de țară pentru OMC, în articolul publicat faceți referire de mai multe ori la faptul că Dumneaei ar fi deținut funcția de Adjunct al Ambasadorului – ceea ce este totalmente greșit și subiectiv interpretat de către editorailulu ZdG. (jurnaliștii editorialului nu au verificat pagina web a Ambasadei și nici nu au interpretat corect hotărârea de Guvern din 2003).

În acest context, solicităm respectuos excluderea frazelor:

“misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Elveția este condusă de soț și soție”.

“că adjunctul lui Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, este chiar soția acestuia Corina Cojocaru” și

“Astfel adjunctul Ambasadorului, funcție ocupată de Corina Cojocaru, soția lui Tudor Ulianovschi…”.

Pentru informare și clarificare, ținem să vă precizăm că actualmente șeful adjunct al Misiunii RM pe lângă ONU este dl Marin Cebotari, Reprezentant Permanent-adjunct. Iar Corina Cojocaru activează în cadrul misiunii Republicii Moldova la OMC, mult pana la detașarea în misiune a Ambasadorului Ulianovschi la ONU.

Totodată, spre finalul articolului, ZdG citează argumentarea juridică a MAEIE cu privire la delimitarea clară a statutului juridic al Misiunii Republicii Moldova la ONU față de statutul juridic al Reprezenței țării noastre pe lângă Organizația Mondială a Comerțului. Este regretabil faptul că redacția ZdG a dus în eroare cititorul oferind o apreciere greșită a sensului de jure și de facto a Hotărârii de Guvern nr 1207 din 2003.

În vederea asigurării unui articol jurnalistic obiectiv și profesionist, precum și în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare (dreptul la replică, rectificare și la remedii echivalente), MAEIE solicită rectificarea conținutului articolului având la bază precizările sus-menționate.

Cu respect,

Serviciul de Presă al MAEIE

You may also like

Comments are closed.

By