VIDEO // O grupare de moldoveni, destructurată de pe teritoriul României. Copiau datele de pe cardurile bancare

Screenshot_4

Un grup infracțional organizat, format din cetățeni din Republica Moldova, a fost anihilat de către ofițerii Centrului pentru combaterea crimei informatice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din București, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.

Moldovenii sunt suspectați de comiterea operațiunilor ilegale cu dispozitive sau programe informatice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată și punerea în circulație de valori falsificate.

În urma investigațiilor efectuate de forțele de ordine din Republica Moldova și România, au fost stabiliți cinci membri ai grupării infracționale cu vârste cuprinse între 23 – 37 de ani. În perioada martie-iulie 2017, aflându-se în România, au montat la 30 ATM-uri dispozitive de copiere a datelor de pe cardurile bancare și camere video pentru înregistrarea momentului tastării codului PIN, pe bancomatele aparținând mai multor instituții bancare.

Aceștia au transmis informațiile obținute prin compromiterea bancomatelor către persoane necunoscute care au clonat cardurile bancare copiate și au efectuat retrageri frauduloase de numerar, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Australiei.

Cei cinci au acționat în echipe de câte două persoane, timp de aproximativ 2-3 săptămâni fiecare, montând dispozitive de skimming pe bancomate. Fiecare echipă a avut zone favorite în care a acționat, dispozitivele de skimming fiind montate la intervale de 2-3 zile, însă uneori și în fiecare zi, se menționează într-un comunicat al D.I.I.C.O.T.

La 11 iulie 2017, angajații D.I.I.C.O.T. au reținut în flagrant delict doi membri ai grupării în momentul compromiterii unui bancomat, amplasat în raza municipiului București. În prezent, Grosu Alexandru și Bîlici Vadim sunt arestați preventiv.

La 21 noiembrie curent, ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al INI, au efectuat percheziții pe teritoriul Republicii Moldova, la domiciliu unui cetățean al Republicii Moldova, suspectul T. P., care este cercetat penal pe teritoriul României și este membru activ al grupului infracțional.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile și un laptop, care au fost folosite la comiterea infracțiunilor nominalizate.

photo_2017-11-27_10-15-25

De asemenea, membrii grupării ar fi folosit datele obținute fraudulos pentru a falsifica instrumente de plată electronice și ar fi retras fraudulos bani în numerar, cauzând pe teritoriul României, un prejudiciu de aproximativ 50 000 de dolari.

În cadrul investigațiilor s-a mai stabilit că persoanele vizate ar fi incendiat, în acest an, un ATM amplasat în București. În prezent, încă doi membri ai grupării criminale se eschivează de organele de drept fiind anunțați în căutare, potrivit Poliției RM.

Schimbul de date și informații s-a realizat prin intermediul Centrului Sud – Est European de Aplicare a Legii (SELEC).

You may also like

Comments are closed.

By