Primăria Chişinău vrea să înlocuiască corpurile de iluminat existente cu cele de tip LED

iluminat aeroport

Primăria Chişinău pledează pentru înlocuirea treptată a corpurilor de iluminat existente cu cele de tip LED pe sectorul iluminatului public din capitală, pentru a reduce din consumul de curent electric.

Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Nicolae Vereşco, şef al Întreprinderii municipale „Lumteh”, referindu-se la situaţia privind iluminatul public din Chişinău. Potrivit responsabilului, lucrările de restabilire a reţelelor de iluminat public din Chișinău, care au fost afectate după calamitățile naturale din luna aprilie, vor fi finalizate aproximativ până la finele lunii decembrie sau începutul lui ianuarie 2018.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău, pe parcursul anului curent au fost executate lucrări de reconstrucție a sistemelor de iluminat pe străzile Tudor Strișcă, Natalia Gheorghiu, intercartierul Codrilor 10, 10/1, 10/2; str. Petricani, intercartierul V. Coroban-Suceava, în mărime de 1milion 540 mii lei. Lucrările de reconstrucție sus menționate au fost realizate cu corpuri de iluminat de tip LED, care au consum redus de energie electrică.

În context, primarul general interimar, Silvia Radu a solicitat șefului Regiei „LUMTEH” ca următoarele achiziții făcute de întreprindere să fie cu echipamente de tip LED, în scopul reducerii de consum. Totodată, șefa administrației municipale a cerut efectuarea calculelor pentru diferența de consum de energie electrică, prin utilizarea corpurilor de iluminat de tip LED față de cele existente, pentru a estima perspectiva înlocuirii în totalitate a tehnologiilor vechi cu cele tip LED.

În prezent, echipele Întreprinderii „Lumteh” sunt antrenate inclusiv la montarea rețelelor de iluminat pe trecerile pietonale, până în perioada curentă fiind instalate rețele de 10 străzi și anume: pe 115 treceri pentru pietoni, cu montarea felinarelor, 156 bucăți de tip LED. Până la finele anului 2017, se preconizează iluminarea a încă 165 treceri pietonale și montarea a 183 de corpuri de iluminat tip LED. Valoarea lucrărilor menționate constituie 1 milion 940 mii lei.

În perioada ianuarie-octombrie 2017 au fost executate lucrări de exploatare și întreținere a rețelelor electrice în sumă de 20 milioane 400 mii lei. Totodată, consumul de energie electrică în perioada de referință a fost de 52 milioane 500 mii lei.

You may also like

Comments are closed.

By