3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Premierul Filip a cerut anchetarea decesului tinerei Niculinei Bulat: Vreau ca cei vinovați să răspundă penal

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi Procuraturii să investigheze din punct de vedere penal acțiunile sau inacțiunile persoanelor care au avut tangență cu decesul tinerei Niculina Bulat.

„Acest caz este ieșit din comun și nu se încadrează în limita bunului simț, dacă vreți în limita omeniei. Trebuie să vedem care este realitatea, dar din punctul meu de vedere este neglijența unor instituții ale statului. Timp de zece zile Niculina Bulat a suferit, a apelat la asistență medicală și la asistență socială, dar neglijența instituțiilor a dus la acest deces. Să-ți bați joc de om de asemenea manieră este lipsă de bun simț”, a spus Pavel Filip.

Premierul a solicitat ca timp de o săptămână să fie identificate toate persoanele care au fost implicate în acordarea ajutorului Niculinei Bulat, inclusiv angajații spitalului raional Drochia și cel din Bălți.

„De data asta nu vreau doar demisii, eu vreau răspundere penală. Cei care se fac vinovați să răspundă penal”, a subliniat Pavel Filip.

Niculina Bulat din satul Drochia se afla în dializă de la vârsta de 9 ani. Mama fetei era și ea în dializă, femeia decedând când Niculina avea 14 ani.

În noaptea de 21 octombrie 2017, Niculina Bulat s-a adresat la Spitalul din Drochia, acuzând dureri mari, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute și că nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport şi să se adreseze pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-ar fi făcut anumite intervenții și a fost trimisă acasă cu un transport de ocazie.

Pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență din Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară în locul intervenției chirurgicale. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, au apărut complicații, care i-au amplificat durerile și au grăbit decesul.

În această seară, Procuratura din or. Drochia a anunțat că a pornit urmărirea penală pe acest caz.

foto: Ziarul de Gardă (în imagine: Niculina Bulat și mama ei Ludmila, în anul 2011)

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img